Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem, kremem jagodowym i karmelowym. Tort z dripem i ozdobami z mleka w proszku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2023-03-16
    BISZKOPT:
    -8 jajek
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -ok. 150 ml. soku brzoskwiniowego
    -3 łyżki dżemu brzoskwiniowego

    WKŁADKA GALARETKOWA:
    -200 ml. musu malinowego
    -100 ml. wody
    -1 galaretka malinowa

    KREM JAGODOWY:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -750 g. sera z wiaderka
    -100 ml. frużeliny z jagód
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    KREM CARMELOWY:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone Carmelowego
    -250 g. sera z wiaderka
    -30 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    OBŁOŻENIE:
    -400 g. masła
    -400 g. masy Kajmakowej

    DRIP-CAKE:
    -200 g. czekolady mlecznej
    -ok. 100 ml. śmietanki 30 %

    OZDOBY:
    -200 g. masy z mleka w proszku
    -barwnik złoty, jadalny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
  • Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem 2. Na spód rantu, ułożyć podkład pod tort a potem górną część biszkoptu, przecięciem do góry. Biszkopt nasączyć sokiem.
  • Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem 3. galaretka-Wodę zagotować, potem po zdjęciu z ognia rozpuścić tam galaretkę. Dodać przetarty mus malinowy i wymieszać. Ostudzić do lekkiego tężenia i przelać do zabezpieczonego rantu fi 20. Odstawić do lodówki do zestalenia.
  • Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem 4. Dżemem posmarować biszkopt w tortownicy o wielkości, przygotowanej galaretki.
  • Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem 5. Ułożyć galaretkę na dżemie.
  • Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem 6. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem, cukrem pudrem i frużeliną, ubić do puszystego.
    Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Krem wyłożyć do tortownicy i rozsmarować. Starać się, żeby krem dokładnie wypełnił, przestrzenie obok galaretki.
  • Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem 7. Przykryć, drugim blatem biszkoptowym i go nasączyć. Można więcej niż poprzedni.
  • Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem 8. krem 2- Postąpić, podobnie jak z 1 kremem i wylać do tortownicy.
  • Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem 9. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, tym dolnym ''do góry nogami''. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
  • Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem 10. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i tort wraz z podkładka, przenieść na paterę.
  • Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem 11. obłożenie- Zmiksować miękkie masło, do białości. Potem dodawać ''łyżka za łyżką'', miękki Kajmak. Posmarować cały tort w 2 turach. Raz cienko, zgarniając okruszki z tortu. Potem grubiej i dokładniej. Trochę masy zostawić na rozetki. Za pomocą rękawa cukierniczego z tylką, zrobić na dole tortu, rozetki. Tort schłodzić.
  • Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem 12. drip-cake- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej, często mieszając. Połowę polewę przelać do buteleczki z dziobkiem, albo papierowego rożka. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę i rozsmarować. Jak została polewa w buteleczce, to zrobić esy-floresy na górze tortu. Tort schłodzić.
  • Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem 13. dekoracje- Wcześniej zrobić dekoracje z masy. Dekoracjami ozdobić tort a esy-floresy pomalować na złoto.
  • Tort urodzinowy z wkładką galaretkową i dripem 14. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować