Sernik na zimno, w kształcie tortu. Sernik na spodzie ciasteczkowym i z rozetkami. Tort udekorowany różnymi słodyczami i cake popliclesami.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
10,08,2023
SPÓD CIASTECZKOWY:
-330 g. herbatników kakaowych
-130 g. masła
-50 g. białej czekolady
I / MASA SEROWA:
-350 g. sera z wiaderka
-250 g. serka mascarpone
-450 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
MUS BORÓWKOWO-JAGODOWY:
-300 g. borówki amerykańskiej
-150 g. jagód czarnych
-trochę wody
-20 g. cukru
II / MASA SEROWA-fioletowa:
-350 g. sera z wiaderka
-250 g. serka mascarpone
-300 ml. śmietanki 30 %
-150 ml. musu z borówki i jagód
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
III / MASA SEROWA- mocno fioletowa:
-300 g. sera z wiaderka
-250 g. serka mascarpone
-200 ml. śmietanki 30 %
-300 ml. musu z borówki i jagód
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
Tort serowy ombre jagodowe ze słodyczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód- Ciasteczka rozdrobnić na żwirek. Dodać rozpuszczone masło z czekoladą i wymieszać. Przesypać na podkładkę pod tort w rancie 26 cm. Dobrze uklepać i schłodzić.
2.masa 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Sery zmiksować ze śmietanką i cukrem pudrem do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać do tortownicy na zastygnięty spód i ponownie schłodzić.
3.masa 2- Szybciej rozgotować borówkę z jagodami, cukrem i wodą. Przetrzeć przez sitko, ostudzić i rozdzielić na 3 części. Tutaj z masą zmiksować tylko 1 część. Krem wykonać jak poprzedni. Wylać na 1 masę i schłodzić.
4.masa 3- Postąpić jak z poprzednimi, dodając 2 części musu. Wylać na poprzednią warstwę i schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
5.Po schłodzeniu, zdjąć rant i zabezpieczenie. Sernik przenieść wraz z podkładką na paterę.
6.rozetki- Śmietankę ubić z fixem, w/g wskazówek na opakowaniu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetki na całej górze tortu.
7.Udekorować słodyczami i ciasteczkowymi lodami.
8.Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem. Lecz przed krojeniem, pozdejmować słodycze.
Komentarze