Tort serowy Ombre jagodowe ze słodyczami

5 (1 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na zimno, w kształcie tortu. Sernik na spodzie ciasteczkowym i z rozetkami. Tort udekorowany różnymi słodyczami i cake popliclesami.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10,08,2023
    SPÓD CIASTECZKOWY:
    -330 g. herbatników kakaowych
    -130 g. masła
    -50 g. białej czekolady

    I / MASA SEROWA:
    -350 g. sera z wiaderka
    -250 g. serka mascarpone
    -450 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    MUS BORÓWKOWO-JAGODOWY:
    -300 g. borówki amerykańskiej
    -150 g. jagód czarnych
    -trochę wody
    -20 g. cukru

    II / MASA SEROWA-fioletowa:
    -350 g. sera z wiaderka
    -250 g. serka mascarpone
    -300 ml. śmietanki 30 %
    -150 ml. musu z borówki i jagód
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    III / MASA SEROWA- mocno fioletowa:
    -300 g. sera z wiaderka
    -250 g. serka mascarpone
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -300 ml. musu z borówki i jagód
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    ROZETKI:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -2 śmietan-fixu

    DEKORACJE:
    -cake popliclesy
    -różne słodycze
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno Tort serowy

Tort serowy ombre jagodowe ze słodyczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort serowy Ombre z borówką i jagodami 1. spód- Ciasteczka rozdrobnić na żwirek. Dodać rozpuszczone masło z czekoladą i wymieszać. Przesypać na podkładkę pod tort w rancie 26 cm. Dobrze uklepać i schłodzić.
  • Tort serowy Ombre z borówką i jagodami 2. masa 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Sery zmiksować ze śmietanką i cukrem pudrem do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać do tortownicy na zastygnięty spód i ponownie schłodzić.
  • Tort serowy Ombre z borówką i jagodami 3. masa 2- Szybciej rozgotować borówkę z jagodami, cukrem i wodą. Przetrzeć przez sitko, ostudzić i rozdzielić na 3 części. Tutaj z masą zmiksować tylko 1 część. Krem wykonać jak poprzedni. Wylać na 1 masę i schłodzić.
  • Tort serowy Ombre z borówką i jagodami 4. masa 3- Postąpić jak z poprzednimi, dodając 2 części musu. Wylać na poprzednią warstwę i schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort serowy Ombre z borówką i jagodami 5. Po schłodzeniu, zdjąć rant i zabezpieczenie. Sernik przenieść wraz z podkładką na paterę.
  • Tort serowy Ombre z borówką i jagodami 6. rozetki- Śmietankę ubić z fixem, w/g wskazówek na opakowaniu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetki na całej górze tortu.
  • Tort serowy Ombre z borówką i jagodami 7. Udekorować słodyczami i ciasteczkowymi lodami.
  • Tort serowy Ombre jagodowe ze słodyczami 8. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem. Lecz przed krojeniem, pozdejmować słodycze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować