Sernik na zimno 3- czekolady na spodzie ciasteczkowym. Sernik w kształcie tortu z dekoracją jesienną.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
07,10,2023
SPÓD CIASTECZKOWY:
-200 g. herbatników maślanych
-100 g. masła
-50 g. mlecznej czekolady
KREM Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:
-300 ml. śmietanki 30 %
-150 g. gorzkiej czekolady
-160 g. serka mascarpone
-330 g. sera śmietankowego z wiaderka
-30 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
KREM Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ:
-300 ml. śmietanki 30 %
-150 g. mlecznej czekolady
-160 g. serka mascarpone
-330 g. sera śmietankowego z wiaderka
-30 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
-300 ml. śmietanki 30 %
-150 g. białej czekolady
-160 g. serka mascarpone
-330 g. sera śmietankowego z wiaderka
-30 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
KREM DO TYNKU:
-300 g. masła
-300 g. masy Kajmak
OZDOBY:
-200 g. masy z mleka w proszku
-barwniki jadalne
Tort serowy ''jesienne liście'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód-Ciasteczka rozdrobnić na żwirek. Dodać rozpuszczone, ale i ostudzone masło z czekoladą i wymieszać. Przesypać na podkładkę pod tort w rancie 23 cm. Dobrze uklepać i schłodzić.
2.krem 1- Roztopić czekoladę w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z godzinę w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Czekoladową śmietankę, ubić z pudrem i serem. Na koniec dolewać ciepłą, ale nie za gorącą ani za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać. Można zrobić wzorek ząbkowaną zdrapką.
3.krem 2- Postąpić jak z 1 kremem i wylać do tortownicy.
4.krem 3- Postąpić jak poprzednie kremy i wylać do tortownicy. Tutaj zostawić równą powierzchnię, nie robić rowków. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
5.Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść tort wraz z podkładką na paterę.
6.tynk- Miękkie masło, zmiksować do białości. Potem dodawać porcjami Kajmak i zmiksować. Cienko posmarować kremem cały tort i schłodzić. Następnie posmarować grubiej, wygładzić a na koniec zrobić wzorek ząbkowaną zdrapką. Tort schłodzić.
7.Wcześniej wykonać dekoracje z masy z mleka w proszku, albo plastycznej.
8.Dekoracje pomalować na jesienne kolory.
9.Udekorować tort. Tort przechowywać w lodówce a kroić ostrym i ciepłym nożem.
Komentarze