Tort orzechowy z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na szywną pianę z odrobiną soli. Żołtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem do białości, dodajemy orzechy włoskie, bułkę tartą, sok z cytryny i miksujemy.
Do masy orzechowej dodajemy pianę i delikatnie mieszamy, aby nie opadła. To ona będzie utrzymywała ciasto podczas pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, w formie o średnicy 24 cm, około 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem przed wyjęciem. W trakcie pieczenia, gdyby wierzch się zbyt mocno przypiekał, dobrze jest przykryć ciasto folią aluminiową.
2.Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na 3 krążki uważając, aby się nie pokruszyło. Jest bardzo delikatne.
Wierzch delikatnie "skrajamy" nożem i kruszymy w dłoniach.
Mascarpone mieszamy łyżką z nutellą i smarujemy pierwszy placek, układamy na nim drugi, który również smarujemy kremem. Kremem smarujemy również boki ciasta, któe posypujemy pokruszoną "górą". Wierzch tortu pozostawiamy bez masy czekoladowewj.
3.Śmietankę ubijamy na sztywno i smarujemy nią górę tortu oraz robimy ozdobne wzorki dokoła.
Podajemy schłodzone.
Komentarze