Tort orzechowy z kremem czekoladowym

4.5 (152 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort, który podbił nasze serca. Smakuje wybornie, przygotowywany jest na specjalne okazje... Dla kochających orzechy włoskie :-)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jaja: 8 sztuk
    - orzechy włoskie (zmielone): 30 dekagramów
    - cukier puder: 25 dekagramów
    - bułka tarta: 3 łyżki
    - cytryna (tylko sok): 1 sztuka
    - mascarpone: 500 gramów
    - nutella: 4 łyżki
    - śmietana 30%: 200 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowy z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na szywną pianę z odrobiną soli. Żołtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem do białości, dodajemy orzechy włoskie, bułkę tartą, sok z cytryny i miksujemy.
    Do masy orzechowej dodajemy pianę i delikatnie mieszamy, aby nie opadła. To ona będzie utrzymywała ciasto podczas pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, w formie o średnicy 24 cm, około 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem przed wyjęciem. W trakcie pieczenia, gdyby wierzch się zbyt mocno przypiekał, dobrze jest przykryć ciasto folią aluminiową.
  • Tort orzechowy 2. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na 3 krążki uważając, aby się nie pokruszyło. Jest bardzo delikatne.
    Wierzch delikatnie "skrajamy" nożem i kruszymy w dłoniach.
    Mascarpone mieszamy łyżką z nutellą i smarujemy pierwszy placek, układamy na nim drugi, który również smarujemy kremem. Kremem smarujemy również boki ciasta, któe posypujemy pokruszoną "górą". Wierzch tortu pozostawiamy bez masy czekoladowewj.
  • Tort orzechowy 3. Śmietankę ubijamy na sztywno i smarujemy nią górę tortu oraz robimy ozdobne wzorki dokoła.
    Podajemy schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować