Tort orzechowy z kremem czekoladowym

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lekki i puszysty, a do tego orzechy i czekolada....

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26cm

    Biszkopt orzechowy:
    15 dag mielonych orzechów włoskich
    2 łyżeczki bułki tartej
    2 łyżki mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka mielonej kawy
    1 płaska łyżeczka proszku
    6 jajek
    ¾ szkl cukru

    Poncz:
    1/3 szkl wody
    1/3 szkl mleka
    1 łyżeczka cukru

    Masa śmietanowo – czekoladowa:
    330 ml śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    250g serka mascarpone
    100g gorzkiej czekolady
    1/3 szkl wody
    3 łyżki cukru + 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowy z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy:Suche składniki oprócz cukru wymieszać razem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wsypywać partiami suche składniki delikatnie mieszając. Białka ubić na sztywno połączyć z masą orzechową łyżką. Przelać do formy posmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto będzie lekko odchodzić od formy. Zimne przekroić na 3 części. Każde ciasto polać ponczem.
  • 2. Poncz: Składniki połączyć.
  • 3. Masa śmietanowo – czekoladowa:Czekoladę rozpuszczamy z wodą i 3 łyżkami cukru. Studzimy. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę z łyżeczką cukru, dodajemy po łyżce sera mieszając na wolnych obrotach. Następnie wlewamy powoli masę czekoladową oraz jeszcze ciepłą żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 4 łyżkach gorącej wody. Przekładamy tort. Dekorujemy według uznania.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować