Tort orzechowy z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy:Suche składniki oprócz cukru wymieszać razem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wsypywać partiami suche składniki delikatnie mieszając. Białka ubić na sztywno połączyć z masą orzechową łyżką. Przelać do formy posmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto będzie lekko odchodzić od formy. Zimne przekroić na 3 części. Każde ciasto polać ponczem.
2.Poncz: Składniki połączyć.
3.Masa śmietanowo – czekoladowa:Czekoladę rozpuszczamy z wodą i 3 łyżkami cukru. Studzimy. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę z łyżeczką cukru, dodajemy po łyżce sera mieszając na wolnych obrotach. Następnie wlewamy powoli masę czekoladową oraz jeszcze ciepłą żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 4 łyżkach gorącej wody. Przekładamy tort. Dekorujemy według uznania.
Komentarze