Tort orzechowo migdałowo kawowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Torcik orzechowy z nutą kawową i pomarańczy. Tak naprawdę to jest prosty do zrobienia. Najlepiej. podzielić sobie pracę na trzy dni. Jednego pieczemy biszkopt, drugiego przekładamy ,trzeciego dnia wykańczamy. Biszkopt nie jest wskazane kroić w tym samym dniu co go piekliśmy.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:

    7 jajek wielkość M

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    2/3 szklanki mąki tortowej

    1/2 szklanki cukru trzcinowego

    1/2 szklanki orzechów tartych włoskich

    krem:

    250 g serka mascaropne

    700 ml śmietanki kremówki 36 %

    2 łyżeczki żelatyny

    110 g kawy capuccino waniliowe proszek/ może być inny smak/

    3 łyżki cukru trzcinowego


    przełożenie:

    1 słoiczek konfitury z pomarańczy

    nasączenie:

    150 ml kawy zaparzonej

    50 ml likieru kawowego

    2 łyżki spirytusu


    dekoracje:

    wafle, rurki, ciasteczka, orzechy, ziarna kawy,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt kawowy

Tort orzechowo migdałowo kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:


    Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo z orzechami po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę.
  • 2. Krem kawowy:

    Schłodzoną śmietanę i mascarpone, cukier ubijam mikserem,na końcu wsypuję kawę i mieszam. Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję dwie łyżki masy i hartuję żelatynę. Wlewam cienkim strumieniem do kremu i cały czas mieszam mikserem. Krem dzielę na trzy części
  • 3. Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu, na nim konfiturę pomarańczową. Drugi blat biszkoptu układam, nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu. Ostatni blat biszkoptu nasączam. Smaruję kremem. Tort składam w obręczy i wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień smaruję boki i dekoruj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa rozpuszczalna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować