Kruchy tort orzechowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Delikatnie łyżką mieszamy z mąką, bułką i orzechami. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy w formie wyłożonej papierem (tylko spód) w temp. 170 stopni ok. 15-20 minut.
2.Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Na koniec delikatnie mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.
3.Ciasto kruche: margarynę siekamy z mąką. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na 4 części. Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 170 stopni.
4.Krem I: kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy cukier, wlewamy wrzące mleko ciągle miksując. Na koniec powoli wlewamy kawę i spirytus. Miksujemy.
5.Krem II: jaja ubijamy z cukrem na parze. Dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawę. Masę mieszamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy wystudzone jaja i spirytus.
6.Przełożenie: ciasto orzechowe - krem II - ciasto kruche - marmolada - ciasto kruche - masa II - ciasto kakaowe - masa I - ciasto kruche - marmolada - ciasto kruche - masa II - ciasto orzechowe - polewa
Porady
Placek przełożyć najlepiej 2 dni wcześniej.
Zamiast marmolady można użyć dżemu.
Komentarze