Kruchy tort orzechowo - kawowy

4.48 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min

Tort wykonałam na swoje imieniny i wszystkim gościom przypadł do gustu :-) Wykonany odpowiednio wcześniej rozpływa się w ustach...

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto orzechowe (na blachę 20x36 cm):
    10 białek
    20 dag cukru kryształu
    20 dag orzechów włoskich siekanych
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki mąki pszennej
    szczypta soli

    ciasto kakaowe:
    6 jaj
    15 dag cukru kryształu
    4 dag ciemnego kakao
    łyżka mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    ciasto kruche:
    45 dag mąki pszennej
    30 dag margaryny
    5 żółtek
    1/2 szkl. śmietany 18 %
    cukier wanilinowy
    łyżka octu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem I:
    kostka masła (200 g)
    15 dag cukru pudru
    1/4 szkl. wrzącego mleka
    1 łyżka spirytusu
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

    Krem II:
    2 kostki masła (po 200 g)
    6 jaj
    1,5 szkl. cukru kryształu
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3 łyżki spirytusu

    dodatkowo:
    marmolada wieloowocowa (ok. 500 g)
    polewa
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort kawowy

Kruchy tort orzechowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Delikatnie łyżką mieszamy z mąką, bułką i orzechami. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy w formie wyłożonej papierem (tylko spód) w temp. 170 stopni ok. 15-20 minut.
  • 2. Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Na koniec delikatnie mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.
  • 3. Ciasto kruche: margarynę siekamy z mąką. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na 4 części. Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 170 stopni.
  • 4. Krem I: kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy cukier, wlewamy wrzące mleko ciągle miksując. Na koniec powoli wlewamy kawę i spirytus. Miksujemy.
  • 5. Krem II: jaja ubijamy z cukrem na parze. Dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawę. Masę mieszamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy wystudzone jaja i spirytus.
  • 6. Przełożenie: ciasto orzechowe - krem II - ciasto kruche - marmolada - ciasto kruche - masa II - ciasto kakaowe - masa I - ciasto kruche - marmolada - ciasto kruche - masa II - ciasto orzechowe - polewa

Porady

Placek przełożyć najlepiej 2 dni wcześniej. Zamiast marmolady można użyć dżemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować