Upiekłam ten tort na urodziny męża.. Wszystkim smakował
2 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na jasny biszkopt z 4 jaj:
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
2 łyżki wody
Biszkopt orzechowy:
20 dag mąki
30 dag cukru pudru
10 dag mielonych orzechów włoskich
10 łyżek zimnej wody
5 dużych jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kawowa:
2 szklanki mleka
budyń waniliowy
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki cukru
25 dag margaryna
Masa czekoladowo wiśniowa.
2 szklanki soku wiśniowego
budyń czekoladowy
pół szklanki cukru
20 dag masło
Tort orzechowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jasny biszkopt z 4 jaj:
Upiec biszkopt. Przeciąć na pół.
Biszkopt orzechowy:
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki suche wymieszać, dodawać żółtka i wodę. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno wyrosnąć tak, że da się je podzielić na 3 części. Polecam podzielić masę przed pieczeniem tak, żeby upiec jeden biszkopt (z 1/3 masy) i drugi z reszty - do podzielenia na dwie części. Piec 35-40 minut w temp. 170 stopni, na koniec zwiększyć na minutę na ok. 200 stopni. Nie dłużej - chodzi tylko o to, żeby nie opadł. Po ostygnięciu przeciąć na pół.
Masa kawowa:
Szklankę mleka wraz z cukrem i kawą zagotować. Dodać rozpuszczony budyń ugotować. Przestudzony budyń dodać do utartej margaryny.
Masa czekoladowo wiśniowa.
Półtorej szklanki soku zagotować z cukrem, dodać rozpuszczony budyń. Zagotować. Utrzeć masło, dodać wystudzony budyń. Przełożenie: Biszkopt orzechowy- masa kawowa- biszkopt jasny- masa czekoladowo wiśniowa-biszkopt orzechowy-masa kawowa-biszkopt jasny- masa czekoladowo wiśniowa. Tort posypać starymi orzechami
Komentarze