Biszkopt kawowy

  • wyświetlono: 395 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Biszkopt kawowy wykorzystuję do tortu z masą kawową< można też pokroić w kostkę i polać polewą czekoladową, powstaną tzw kokosanki.

IMG_1811
  • 20 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

7 jajek
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżeczki octu
1,5 szklanki mąki pszennej lub 1 szklanka pszennej i 0,5 szklanki Mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kawy rozpuszczalnej dobrej jakościowo lub 2 łyżki kawy mielonej

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt kawowy

  • 1. Dużą tortownicę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą ale tylko spód, a boki pozostawiamy suche.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kawą.
    Jajka ubijać przez minutę, nadal ubijając na maksymalnych obrotach stopniowo, po łyżce, dodawać cukier.
    Po około 7 minutach ubijania zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać mąkę z dodatkami a na końcu ocet.
    Przelać do tortownicy. Piec około 35 -40 min 180 st./ góra dół/

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na słodkociastakawatort kawowybiszkopt kawowyciasta kawowe

Komentarze

Podobne przepisy

Kawowy snickers

Dodane przez: Teodorka

Kawowy snickers

Moje ulubione ciasto.

Kawowa pianka

Dodane przez: Jaga85

Kawowa pianka

Polecam wielbicielom kawowych smakołyków.

Kawowy piernik

Dodane przez: mysza75

Kawowy piernik

Piernik staropolski w innym wydaniu...

Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy budyniowiec)

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy...

Ciasto jest niezwykle kremowe,...

Kawowe eklery

Dodane przez: anamarisworld

Kawowe eklery

Kawowe eklery

Biszkopt idealny

Dodane przez: joanna30

Biszkopt idealny

Wysoki, puszysty i równiutki.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE