Tort orzechowo kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy zemleć lub drobno posiekać. Wymieszać je z mąką, 1/4 szklanki cukru, kawą i solą. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru na gęstą i jasną masę. Dodać wodę i wanilie, zmiksować. Do masy wsypać mąkę z orzechami, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną piane, stopniowo dodając pozostały cukier. Ubite białka dodać do masy i dokładnie ale delikatnie wymieszać szpatułką. Wylać do tortownicy i piec około 40 minut w 175 stopniach.
2.Śmietankę ubić na sztywno. Ciągle ubijając stopniowo dodawać serek mascarpone, a następnie cukier i kawę. Dokładnie miksować do połączenia składników.
3.Ostudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na paterze
i nasączyć 1/3 szklanki herbaty, posmarować warstwą dżemu oraz kremem. Przełożyć drugim blatem i postąpić tak samo jak z pierwszym. Na wierzch położyć ostatni biszkopt, który również należy nasączyć.
4.Tort udekorować resztą kremu, orzechami, kakao lub wiórkami czekolady.
Porady
Wszystkie ą biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. Zamiast dżemu porzeczkowego można użyć powideł śliwkowych.
Komentarze