Tort urodzinowy o smaku miętowym

3 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem i kremem miętowym. Tort z drip-cake i rozetkami jak i dekoracjami z masy z mleka w proszku. Tort robiłam pierwszy raz o takim smaku. Rodzinie bardzo smakował.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -200 g cukru
    -120 g mąki tortowej
    -100 g mąki ziemniaczanej
    -20 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -80 g. cukierków o smaku miętowym
    -ok.150 ml. wody

    KREM MIĘTOWY: na 2 przełożenia:
    -1 l. śmietanki 30 %
    -garść świeżych liści mięty
    -500 g. serka mascarpone
    -500 g. sera z wiaderka
    -100 g. cukru pudru
    -40 g. żelatyny
    -1 szklanka wody
    -zielony barwnik jadalny
    -50 g. gorzkiej czekolady do II warstwy

    KREM DO OBŁOŻENIA I ROZETKI:
    -200 g. białej czekolady
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -1 krem waniliowy do tortów w proszku

    DRIP- CAKE:
    -200 g. białej czekolady
    -ok. 70 ml. śmietanki 30 %
    -zielony barwnik

    DEKORACJE:
    -100 g. domowej masy z mleka w proszku
    -kolorowa posypka cukrowa
    -świeża mięta
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Tort urodzinowy o smaku miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 2. Spód biszkoptu włożyć do rantu. Nasączyć wcześniej rozpuszczonymi cukierkami z wodą na piecu.
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 3. mięta- Miętę przebrać i opłukać w wodzie. Połowę śmietanki tj. 500 ml. wlać do garnka, dodać miętę i podgrzewać do zagotowania. Odstawić, wystudzić i schłodzić w lodówce. Najlepiej na całą noc, żeby aromat był intensywniejszy. Potem przecedzić, przez gęste sitko, wyciskając soki z mięty.
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 4. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Obie schłodzone śmietanki, ubić z cukrem pudrem i serkami do puszystego. Dodać szczyptę barwnika i ponownie zmiksować. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Połowę wylać do tortownicy. ( ŚPIESZYĆ SIĘ BO KREM SZYBKO TĘŻEJE )
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 5. Szybko przykryć środkowym blatem biszkoptowym, wcześniej nasączonym.
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 6. krem 2-Do pozostałego kremu, dodać wcześniej startą czekoladę i krótko wymieszać. Wylać do tortownicy i rozsmarować. (Można składniki podzielić na pół i zrobić, każdy krem osobno.)
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 7. Przykryć 3 blatem biszkoptowym, też wcześniej nasączonym po stronie przekrojenia. Schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 8. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia.
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 9. Przykryć paterą i odwrócić tort do ''góry nogami''. Wtedy góra będzie równiejsza.
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 10. obłożenie-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Śmietankę czekoladową wraz z mascarpone zmiksować a potem utwardzić z kremem w proszku. Cienko posmarować cały tort i trochę schłodzić.
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 11. Ponownie posmarować tort, zostawiając krem też na rozetki. Tort schłodzić.
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 12. drip-cake- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Dodać szczyptę barwnika i ostudzić do temperatury pokojowej. Polewy przelać do buteleczki z dziobkiem, albo papierowego rożka. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztą polewy wylać na górę w esy-floresy. Tort trochę schłodzić.
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 13. Pozostawiony krem na rozetki, rozdzielić na połowę i jedną zafarbować. Wyłożyć każdą na oddzielny kawałek folii spożywczej i zakręcić jak cukierka. Obie włożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką M 1.
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 14. Zrobić rozetki na górze tortu,
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 15. ozdoby- Wcześniej zrobić dekoracje z masy z mleka w proszku. Na środek foremki silikonowej, ułożyć kolorowy cukierek a potem napchać masy. Wycisnąć kwiatki i przechować w lodówce.
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 16. Udekorować tort kwiatkami i miętą. Tort przechowywać w lodówce.
  • Tort urodzinowy o smaku miętowym 17. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować