Tort malinowy na spodzie brownie z kwiatową dekoracją

3 (4 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort malinowy ze słodkim spodem brownie to fantastyczny pomysł na każdą okazję. Do tego dekoracja z żywych kwiatów jest bardzo elegancka i klasyczna.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na tort o śr. 20cm:

    SPÓD BROWNIE:
    100g masła 82%
    150g gorzkiej czekolady
    2 jajka
    120g cukru
    70g mąki tortowej
    szczypta soli
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    BISZKOPT:
    4 białka
    4 żółtka
    130g cukru
    130g mąki tortowej
    4 łyżki oleju

    KREM:
    150g śmietanki 36% schłodzonej
    100g mascarpone schłodzonego
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 łyżki cukru pudru
    150g malin świeżych

    NASĄCZENIE:
    sok malinowy

    KREM MALINOWY:
    120g malin (świeżych lub mrożonych)
    20g śmietanki 36%
    20g cukru
    sok z 1/2 cytryny
    1 żółtko
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki żelatyny+woda zimna do jej namoczenia (tyle aby przykryło)
    150g śmietanki 36% zimnej
    150g mascarpone zimnego

    TYNKOWANIE I DEKORACJA:
    200g masła w temp. pokojowej
    200g mleka skondensowanego słodzonego (temp. pokojowa)
    perełki do dekoracji
    rożek do lodów (wafelek)
    kwiaty żywe
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Brownie

Tort malinowy na spodzie brownie z kwiatową dekoracją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód brownie: masło rozpuścić z czekoladą, przestudzić. W osobnej misce wymieszać jajka z cukrem, dodać masę czekoladową i wymieszać całość do połączenia się składników. Dodać suche składniki i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Masę wylać do rantu wyłożonego na spodzie papierem do pieczenia. Piec 20-30 min. w 160 st. góra-dół. Ciasto może być wilgotne, ale po wbiciu patyczka nie może być na nim surowego ciasta. Po upieczeniu wystudzić.
  • 2. Biszkopt: białka ubić na sztywno.
    Dodawać stopniowo cukier, ubijać do jego całkowitego rozpuszczenia się. Dodać żółtka wymieszane z olejem i wymieszać do połączenia. Mąkę przesiać w dwóch turach i wymieszać ręcznie do połączenia. Masę wylać do rantu wyłożonego papierem do pieczenia i piec w 165 st. góra-dół 35-40 min. do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce i przekroić na dwa blaty.
  • 3. Krem malinowy: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Maliny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Po zagotowaniu przetrzeć przez sito, aby uzyskać sam sok. Przelać z powrotem do garnka, dodać żółtko, mąkę i zagotować do uzyskania budyniu. Dodać napęczniała żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Budyń przykryć folią spożywczą w kontakcie i wystudzić do temp. pokojowej. Śmietankę ubić na sztywno, dodawać stopniowo wystudzony budyń i wymieszać całość na jednolity krem.
  • 4. Krem śmietankowy z kawałkami owoców: śmietankę, mascarpone i cukier puder ubić na sztywno.
  • 5. Składanie tortu: na podkład położyć spód brownie, nałożyć krem malinowy. Położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć sokiem z malin. Nałożyć krem śmietankowy, włożyć owoce i lekko docisnąć. Nałożyć kolejny blat biszkoptu. Nasączyć sokiem z malin. Tort włożyć na noc do lodówki.
  • 6. Następnego dnia przygotować tynk: masło ubić na jasny puch. Stopniowo wlewać mleko skondensowane i ubijać do połączenia. Zabarwić barwnikiem spożywczym. Tynk nakładać najpierw cienką warstwą i wyrównać. Włożyć do lodówki na godzinę. Nałożyć drugą warstwę nieco grubszą, dołożyć na boku perełki, a na górze rożek waflowy. Schłodzić tort 1 godzinę. Kwiaty uciąć, końcówki owinąć folią spożywczą lub zamoczyć w czekoladzie, wbić w tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Śmietanowiec na spodzie brownie

4.47 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Śmietanowiec na spodzie brownie

Kasia_S to jedno z tych ciast o które często dopomina się moja rodzina 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować