Tort malinowy na spodzie brownie z kwiatową dekoracją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód brownie: masło rozpuścić z czekoladą, przestudzić. W osobnej misce wymieszać jajka z cukrem, dodać masę czekoladową i wymieszać całość do połączenia się składników. Dodać suche składniki i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Masę wylać do rantu wyłożonego na spodzie papierem do pieczenia. Piec 20-30 min. w 160 st. góra-dół. Ciasto może być wilgotne, ale po wbiciu patyczka nie może być na nim surowego ciasta. Po upieczeniu wystudzić.
2.Biszkopt: białka ubić na sztywno.
Dodawać stopniowo cukier, ubijać do jego całkowitego rozpuszczenia się. Dodać żółtka wymieszane z olejem i wymieszać do połączenia. Mąkę przesiać w dwóch turach i wymieszać ręcznie do połączenia. Masę wylać do rantu wyłożonego papierem do pieczenia i piec w 165 st. góra-dół 35-40 min. do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce i przekroić na dwa blaty.
3.Krem malinowy: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Maliny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Po zagotowaniu przetrzeć przez sito, aby uzyskać sam sok. Przelać z powrotem do garnka, dodać żółtko, mąkę i zagotować do uzyskania budyniu. Dodać napęczniała żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Budyń przykryć folią spożywczą w kontakcie i wystudzić do temp. pokojowej. Śmietankę ubić na sztywno, dodawać stopniowo wystudzony budyń i wymieszać całość na jednolity krem.
4.Krem śmietankowy z kawałkami owoców: śmietankę, mascarpone i cukier puder ubić na sztywno.
5.Składanie tortu: na podkład położyć spód brownie, nałożyć krem malinowy. Położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć sokiem z malin. Nałożyć krem śmietankowy, włożyć owoce i lekko docisnąć. Nałożyć kolejny blat biszkoptu. Nasączyć sokiem z malin. Tort włożyć na noc do lodówki.
6.Następnego dnia przygotować tynk: masło ubić na jasny puch. Stopniowo wlewać mleko skondensowane i ubijać do połączenia. Zabarwić barwnikiem spożywczym. Tynk nakładać najpierw cienką warstwą i wyrównać. Włożyć do lodówki na godzinę. Nałożyć drugą warstwę nieco grubszą, dołożyć na boku perełki, a na górze rożek waflowy. Schłodzić tort 1 godzinę. Kwiaty uciąć, końcówki owinąć folią spożywczą lub zamoczyć w czekoladzie, wbić w tort.
Komentarze