Tort malinowy na ciemnym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Podane składniki dzielimy na 3 porcje (piekę każdy spód osobno). Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę, na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy żółtka. Wsypujemy 3 łyżki cukru i mieszamy tak, by dobrze go rozmieszać. Na końcu dodajemy 3 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylewamy na tortownicę (najlepiej o średnicy 24cm) i pieczemy 20 min. w temp. 180 stopni. W taki sam sposób pieczemy dwa pozostałe blaty.
Masa:
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan - fix. Gdy masa będzie gładka dodajemy serek mascarpone. Na samym końcu dodajemy maliny.
Wykonanie:
Biszkopt nasączamy alkoholem, smarujemy połową dżemu porzeczkowego, przekładamy masą i przykrywamy następnym plackiem. Wykonujemy te same czynności prze drugim biszkopcie. Ostatni biszkopt smarujemy masą i dekorujemy ulubionymi owocami. Można ozdobić tort również masą wyciśniętą przez szprycę. Tort chowamy do lodówki min. na 6 godzin.
Smacznego ;)
Komentarze