Torcik brownie z kremem i malinami

4.43 (184 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne czekoladowe ciasto z kremem i malinami

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 200 g masła,
    - 300 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),
    - 3 jajka,
    - 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
    - ok. 135 g mąki,
    - szczypta soli,
    - 1-2 garści połamanych orzechów włoskich.

    Krem:
    - 330 ml śmietany 30% (schłodzonej),
    - 250 g serka mascarpone (schłodzony),
    - 1 łyżka cukru (do smaku, można pominąć ciasto będzie i tak słodkie).
Wystaw ocenę:

4.43 (184 ocen)

Torcik brownie z kremem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy okrągłą tortownicę średnicy 20 cm. Wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy 3 gorzkie połamane, czekolady. Cały czas mieszamy, aż do roztopienia czekolad, a następnie odstawiamy z ognia. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy do nich masę czekoladową i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. Dodajemy mąkę, sól oraz posiekane orzechy włoskie. Miksujemy/mieszamy na jednolite ciasto. Wylewamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 min., aż ciasto lekko urośnie (do suchego patyczka). Po upieczeniu i ostudzeniu wyjmujemy, dekorujemy kremem i malinami. Wkładamy do lodówki, krem stężeje na drugi dzień wtedy także będzie łatwiej kroić ciasto.

    Krem:
    Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, miksujemy do ubicia sztywnej masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować