Tort malinowy na Rocznicę Ślubu

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort upiekłam na 40 Rocznicę Ślubu moich Rodziców. Wybrałam tradycyjne masy maślano-budyniowe gdyż wiem, że właśnie takie najbardziej im smakują. Te masy doskonale też zniosły lipcowe upały bo właśnie wtedy odbywała się uroczystość ;)
Tort udekorowałam żywymi różami, dzięki czemu pięknie się prezentował. Powiem nieskromnie, że w restauracji pytano nas, w której cukierni zamówiony był tort bo wszystkim bardzo się podobał i smakował.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    3 budynie waniliowe
    2 galaretki malinowe
    2 łyżki cukru pudru
    300 g miękkiego masła

    Masa budyniowa:
    budyń waniliowy
    1/2l mleka
    kostka miękkiego masła
    2 łyżki cukru pudru

    słoik konfitury z malin
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Tort malinowy na rocznicę ślubu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając łyżką połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (21cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki.

    Masa malinowa: Zagotować 1 litr wody. Budynie wymieszać w szklance zimnej wody. Ugotować na wrzątku gęsty budyń. Dodać galaretki i mieszać do czasu aż się rozpuszczą. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas ubijając dodawać po łyżce budyniu malinowego.

    Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po łyżce zimny budyń.

    Krążki biszkopta posmarować konfiturą. Przełożyć różową masą, zaciskając obręczą do tortów aby masa nie wypłynęła. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny aby masa zastygła. Delikatnie zdjąć obręcz i cały tort posmarować jasną masą budyniową. Część masy przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować.
    Ja swój tort udekorowałam jeszcze rozpuszczoną czekoladą i różami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Maliny Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować