Sernik z czekoladą na spodzie brownie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gratka dla wielbicieli słodkości, czyli aksamitny sernik z kawałkami czekolady na wilgotnym, aromatycznym spodzie brownie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na formę o średnicy 24 cm
    Spód:
    1) 100 g czekolady gorzkiej
    2) 100 g czekolady mlecznej
    3) 130 g masła
    4) 120 g cukru
    5) łyżka kakao
    6) 3 łyżki mąki
    7) 2 jajka
    Masa serowa
    1) 1 kg twarogu sernikowego
    2) 5 jajek
    3) ¾ szkl cukru
    4) 2 łyżki mąki pszennej
    5) 3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
    6) kilka kropli aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
    7) ok. 150 g czekoladowych dropsów albo połamanej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Brownie Desery

Sernik z czekoladą na spodzie brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy spód:
    1) Połamane czekolady oraz kawałki masła umieszczamy w garnuszku i roztapiamy na bardzo wolnym ogniu (w trakcie roztapiania od czasu do czasu mieszamy, żeby masa nie przywarła). Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
    2) Do czekoladowej masy dodajemy jajka, kakao, cukier, mąkę i miksujemy do połączenia składników.
    3) Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (moja miała średnicę 24 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy około 12 minut, tak aby wierzch ciasta był lekko ścięty, żeby można na niego było wylać masę serową.
  • 2. 2Gdy spód będzie w piekarniku przygotowujemy masę serową:
    1) Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy aż masa jajeczna stanie się lekko puszysta (nie ubijamy jej zbyt mocno), następnie dodajemy twaróg sernikowy, mąkę i budyń i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy czekoladowe dropsy i delikatnie mieszamy.
    2) Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony i trochę ostudzony spód brownie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Śmietanowiec na spodzie brownie

4.47 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Śmietanowiec na spodzie brownie

Kasia_S to jedno z tych ciast o które często dopomina się moja rodzina 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować