Tort malinowo - michalkowy

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny tort przełożony pysznymi i lekkimi kremami. Zachwyci najbliższych.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt razy 3
    - 3 jajka
    - 3 łyżki cukru kryształu
    -0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
    - 3 łyżki przesianej mąki tortowej
    Krem malinowy
    -180g serka mascarpone
    - 250ml śmietany 36%
    - około 4 łyżki fuzeliny z malin ( fruzelina są ta maliny zagotowane z łyżka soku z cytryny i cukrem, oraz dodanie mąki ziemniaczanej do zagęszczenie)
    -cukier puder do smaku
    - 1 śmietan fix
    Krem z białych michalkow
    -180g serka mascarpone
    -250 ml śmietany 36 %
    - 10 cukierków białych michalkow
    -30 g białej czekolady
    - 1 śmietan fix
    Krem na zewnątrz tortu :
    - 1, 5kostki masła 82%
    -140g sereka mascarpone
    - 70g białej czekolady
    - cukier puder do smaku
    -trochę olejku śmietanowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort malinowo - michalkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)Biszkopt
    Białka ubijamy ze szczypta soli. Dodajemy potem w 3 partiach cukier z cukrem waniliowym. Do uzyskania bezy dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy w 1 partiach mąkę i mieszamy szpatulka delikatnie. Pieczemy w 175 stopniach bez teromoobiegu. Około 20 minut.
    2)Krem malinowy
    Śmietanę serek mascarpone ubijamy. Pod koniec dodajemy fruzeline z malin i śmietany fix. Do smaku dodać cukru pudru.
    3) Krem z białych Michałów
    Smietane podgrzewamy i roztapiamy w niej cukierki i biała czekoladę. ( zostawiamy na noc w lodówce)
    Na następny dzień dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywny krem. Pod koniec dla pewności można dodać śmietany fix.
    4)Krem do tynkowania tortu
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
    Masło z cukrem pudrem miksujemy około 10minut. Dodajemy serek mascarpone i biała wystudzona czekoladę. Miksujemy.
    Krem jest gotowy do tynkowania.

Porady

! Aby uzyskać brudna biel tynku. Należy do masy do tynkowania tortu dodać biały barwnik. I dosłownie jedna kropelke barwnika fioletowego. ! Proporcje na biszkopt i krem podany jest na tortownice o średnicy 25 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Krem malinowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować