Tort malinowo-jogurtowy

4.48 (173 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to tort, który wykonałam na 18 urodziny mojej Córki. Jest pyszny i łatwy do wykonania, ale ze względu na konieczność wykonania serka wymaga rozłożenia pracy na dwa dni. Ciasto jest duże i bardzo podzielne. Ma ciekawy kwaskowaty smak i jest wilgotne. Zdecydowanie wyczuwa się maliny. Sama masa jogurtowa budziła we mnie wątpliwości, ale po przełożeniu i połączeniu z frużeliną malinową jest pyszna. Potwierdzili to goście. Tort przybrałam bezami, które uwielbiają dzieci.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt 1:

    5 dużych jajek
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    Biszkopt 2:
    Jak wyżej, lecz mąkę ziemniaczaną zamienić na czerwony kisiel np. malinowy.
    Aby kolor był intensywniejszy, można dodać odrobinę soku z buraka lub barwnik.

    Masa jogurtowa:
    1,2 kg jogurtu greckiego (np. Zott) lub bałkańskiego (Maluta)
    250 g białej czekolady
    syrop daktylowy lub płynny miód akacjowy (ok. 1/3 szklanki)

    Frużelina:

    400 g mrożonych malin
    1/4 szklanki cukru
    2 kisiele malinowe błyskawiczne np. Słodka Chwila

    Dekoracja:
    0,5 litra słodkiej, schłodzonej śmietanki 30%
    250 g mascarpone
    2-3 łyżki cukru pudru

    Nasączenie:
    ok. 1 szklanki zimnego mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Beza

Tort malinowo-jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed wykonaniem tortu upiec biszkopty i zrobić serek jogurtowy. Jogurty wyłożyć na sito wyścielone gazą. Podstawić miskę lub talerz na odsączającą się serwatkę. Ostawić w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc).
    Przygotować biszkopty. Piekarnik rozgrzać do 170ºC. Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i dalej ubijać. Wsypywać partiami przesiane przez sitko mąki, delikatnie mieszając. Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec około 20-25 minut. Wyjąć, upuścić dwukrotnie blaszkę z wysokości kilkudziesięciu cm. Wystudzić.
    Powstały serek jogurtowy przełożyć do miski. Serek musi być dobrze odsączony. W rondelku umieścić czekoladę, którą rozpuścić na małym ogniu. Lekko ostudzić. Dodać 4-5 łyżek serka jogurtowego i wymieszać, a następnie przełożyć do miski z serkiem. Wymieszać łyżką lub na małych obrotach mikserem. Dodać syrop daktylowy lub miód wg uznania. Masa powinna być słodka, ale z kwaskowatym posmakiem.
    Malin przełożyć do rondelka razem z cukrem. Gotować ok 1-2 minut. Odstawić z ognia. Dodać kisiele i szybko wymieszać. Ostudzić. Można część mrożonych owoców dodać po wymieszaniu większej partii z kisielami, wówczas w torcie znajdą się większe kawałki malin.
  • Tort po przekrojeniu 2. Biszkopty przekroić na 2 krążki. Frużelinę podzielić na 2 części, podobnie masę jogurtową. Przed nałożeniem mas, blaty nasączać zimnym mlekiem. Na pierwszy blat nałożyć frużelinę i przykryć krążkiem o innym kolorze, na który rozsmarować masę jogurtową. Przykryć nasączonym krążkiem o kolorze jak na spodzie. Następnie przełożyć frużeliną, na której rozsmarować pozostałą masę jogurtową. Na wierzch położyć ostatni krążek. Tort udekorować śmietanką ubitą z mascarpone.
    Dekoracja:
    Zimną śmietanę i mascarpone umieścić w misce i ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier puder wg uznania. Można również zabarwić dodając np. barwnik spożywczy. Kremem posmarować wierzch i boki tortu. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień. Ciasto można ozdobić np. kolorowymi bezami lub owocami.

Porady

Ze względu na konieczność wykonania serka wymaga rozłożenia pracy na dwa dni. Ciasto jest duże i bardzo podzielne. Nabiera pełni smaku po dwóch dniach od wykonania. Może być na różne okazje w zależności od przybrania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Maliny Masa Mascarpone Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować