Tort malinowo-śmietankowy

  • wyświetlono: 410 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tort ten jest pracochłonny w przygotowaniu, ale niezwykle smaczny i pięknie się prezentuje. Może posłużyć jako tort urodzinowy, na chrzciny, dzień mamy, dzień kobiet.

Cukiereczek
  • 36 porcje
  • 300min
  • Średni

Składniki

• BISZKOPT:
• 7 białek,
• 220g drobnego cukru do wypieków,
• 7 żółtek,
• 210g mąki pszennej,
• 70g mąki ziemniaczanej,
• Szczypta soli,
• PONCZ:
• 1 szklanka wody,
• 9 łyżek soku z cytryny,
• 6 łyżeczek cukru pudru,
• KREM ŚMIETANKOWY:
• 600g śmietany kremówki 36%,
• 250g serka mascarpone,
• 7 łyżek cukru pudru,
• ŻELKA MALINOWA:
• 250g malin,
• 35g cukru,
• 4g żelatyny + 20ml wody,
• KREM MALINOWY:
• 250g malin,
• 1 i ½ łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody,
• 8 łyżek cukru,
• 1 łyżka soku z cytryny,
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody,
• 375g serka mascarpone,
• DEKORACJA:
• 600g miękkiego masła,
• 200g białek (około 3-4 białka),
• 400g cukru,
• Szczypta soli,
• 1 łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie),
• Barwniki spożywcze

Sposób przygotowania przepisu:

Tort malinowo-śmietankowy

  • 1. BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną.
    Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodajmy cały cukier. Powinno nam to zająć około 12-15 minut. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Dodajemy żółtka, jedno po drugim, i krótko miksujemy. Następnie w dwóch turach dodajemy mąkę i mieszamy już delikatnie szpatułką. Masa biszkoptowa jest gotowa. Przekładamy ją delikatnie do rantu cukierniczego o średnicy 24cm. Rant wcześniej zabezpieczamy odpowiednio papierem do pieczenia i układamy go na blaszce. Wyrównujemy wierzch.
    Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół przez około 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt już jest upieczony. Od razu po upieczeniu biszkopt wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie to zawijamy go w folię i chowamy. Możemy go schować do lodówki.
    Biszkopt z tych proporcji wyrasta wysoki na 7cm. Biszkopt możemy upiec 1-2 dni przed złożeniem tortu.
    Delikatnie, ostrym nożem, oddzielamy biszkopt od rantu. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i biszkopt kroimy na 3 części. Kolejność blatów przy składaniu tortu powinna być taka sama jak przy pieczeniu biszkoptu tzn. spód biszkoptu powinien być spodem tortu, a wierzch biszkoptu – wierzchem tortu.
    PONCZ: Składniki ponczu wymieszać ze sobą. Każdy z blatów będziemy nasączać taką samą ilością ponczu.
    ŻELKA MALINOWA: Żelatynę umieszczamy w szklance. Zalewamy ją gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku minutach mieszamy. Maliny umieszczamy w rondelku. Zasypujemy je cukrem. Następnie maliny wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Wówczas wyłączamy gaz i maliny przecieramy przez sitko. Otrzymany mus malinowy bez pestek mieszamy z żelatyną. Odstawiamy go do wystudzenia, a na tort wykładamy, gdy zacznie tężeć.
  • 2. a na tort wykładamy, gdy zacznie tężeć.
    KREM ŚMIETANKOWY: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
    KREM MALINOWY: Żelatynę umieszczamy w szklance. Zalewamy ją gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku minutach mieszamy. Maliny przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy je do momentu aż cukier całkowici się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mus malinowy studzimy. Po tym czasie mus malinowy miksujemy z serkiem mascarpone. Powstały krem wykładamy na biszkopt.
    DEKORACJA – KREM NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ: Do miski wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Miskę z białkami umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą. Białka lekko roztrzepujemy rózgą. Dodajemy cukier i ubijamy do momentu aż cały cukier się rozpuści. Aby sprawdzić czy cukier już się rozpuścił należy rozetrzeć odrobinę piany między palcami. Jeśli nie wyczuwamy grudek cukru to kończymy ubijanie.
    Miskę z białkami zdejmujemy z garnka. Jeśli białka zbyt mocno się ogrzały to studzimy je. Białka kolejno ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez około 10 minut tzn. aż staną się bardzo gęste.
    Po tym czasie do białek dodajemy po kawałku masła i cały czas miksujemy. Podczas miksowania może się zdarzyć, że masa zacznie wyglądać na zważoną, ale nie należy się tym przejmować. Wszystko wróci do normy. Pod koniec dodawania masła dodajemy odrobinę aromatu. Krem miksujemy do momentu, gdy usłyszymy charakterystyczne mlaskanie kremu. Krem jest gotowy.
    Odkładamy około 2 łyżek kremu i zabarwiamy go na kolor zielony. Ten krem posłuży nam do listków. Resztę kremu zabarwiamy na kolor delikatnie różowy.
    ZŁOŻENIE TORTU: Na paterze lub podkładzie pod ciasto umieszczamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie 1/3 ponczu. Następnie wykładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy. Na ciasto zakładamy rant cukierniczy. Resztę kremu śmietankowego przekładamy do szprycy. Za pomocą szprycy robimy tzw. Rant zabezpieczający z kremu. Kolejno wykładamy tężejącą żelkę malinową. Ciasto odkładamy do lodówki do momentu stężenia żelki. Wówczas tort wyjmujemy i wykładamy pozostały krem śmietankowy. Następnie układamy drugi blat biszkopta i nasączamy go 1/3 ponczu. Na biszkopt wykładamy krem malinowy. Odstawiamy do lodówki do moemntu stężenia kremu. Wówczas na cieście układamy ostatni, trzeci blat biszkopta i nasączamy go pozostałym ponczem. Całe ciasto odkładamy na noc do lodówki.
    Następnego dnia delikatnie, ostrym nożem, oddzielamy gotowy tort od rantu. Najpierw tynkujemy nasz tort. Cały tort pokrywamy na początek cienką warstwą kremu. Dzięki temu biszkopt nie będzie nam się „szarpał”. Tort wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby warstwa kremu się schłodziła. Następnie tort wyjmujemy i tynkujemy na gładko kremem. Tort po otynkowaniu ponownie chłodzimy przez 30 minut.
    Kolejno na torcie rysujemy wykałaczką łuk, który oddzieli nam obszar dekorowany od niedekorowanego. Krem przekładamy do szprycy zakończonej końcówką Wilton 103. Na torcie robimy frędzle. Do reszty kremu dodajemy więcej barwnika, aby kolor był mocniejszy. Najpierw rysujemy duże róże tylko numer 21. Kolejno nanosimy małe róże – tylką numer 18. Na sam koniec na torcie rysujemy listki. Ja do tego celu użyłam tylki plastikowej znajdującej się w zestawie z jednorazowym rękawem. Tort przechowujemy w lodówce.
    Tort wyjmujemy 30-60 minut przed podaniem, aby się ocieplił.
    Życzę smacznego 

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

torturodzinyDzień Matkidzień kobier

Komentarze

Podobne przepisy

tort śmietankowy z truskawkami

Dodane przez: anka1988

Tort śmietankowy z truskawkami

Tort upiekłam na 30-ste urodziny...

Tort śmietankowy z owocami

Dodane przez: ewuuu89

Tort śmietankowy z owocami

Pyszny tort urodzinowy lub na inne...

Tort urodzinowy malinowo-jagodowy

Dodane przez: joanna30

Tort malinowo-jagodowy

Pyszny tort na wyjątkowe okazje....

Tort śmietankowo - truskawkowy

Dodane przez: Natka93

Tort śmietankowo - truskawkowy

Delikatny tort na urodziny dziecka....

tort czekoladowo smietankowy z bananami

Dodane przez: Marta199401

Tort czekoladowo-śmietankowy z bananami

Obłędnie pyszny tort idealny na...

Tort czekoladowo-malinowy

Dodane przez: dorota w

Tort czekoladowo-malinowy

Tort złożony z dwóch rodzajów biszkoptu-...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE