Tort malinowo-śmietankowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort ten jest pracochłonny w przygotowaniu, ale niezwykle smaczny i pięknie się prezentuje. Może posłużyć jako tort urodzinowy, na chrzciny, dzień mamy, dzień kobiet.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • • BISZKOPT:
    • 7 białek,
    • 220g drobnego cukru do wypieków,
    • 7 żółtek,
    • 210g mąki pszennej,
    • 70g mąki ziemniaczanej,
    • Szczypta soli,
    • PONCZ:
    • 1 szklanka wody,
    • 9 łyżek soku z cytryny,
    • 6 łyżeczek cukru pudru,
    • KREM ŚMIETANKOWY:
    • 600g śmietany kremówki 36%,
    • 250g serka mascarpone,
    • 7 łyżek cukru pudru,
    • ŻELKA MALINOWA:
    • 250g malin,
    • 35g cukru,
    • 4g żelatyny + 20ml wody,
    • KREM MALINOWY:
    • 250g malin,
    • 1 i ½ łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody,
    • 8 łyżek cukru,
    • 1 łyżka soku z cytryny,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody,
    • 375g serka mascarpone,
    • DEKORACJA:
    • 600g miękkiego masła,
    • 200g białek (około 3-4 białka),
    • 400g cukru,
    • Szczypta soli,
    • 1 łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie),
    • Barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort malinowo-śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną.
    Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodajmy cały cukier. Powinno nam to zająć około 12-15 minut. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Dodajemy żółtka, jedno po drugim, i krótko miksujemy. Następnie w dwóch turach dodajemy mąkę i mieszamy już delikatnie szpatułką. Masa biszkoptowa jest gotowa. Przekładamy ją delikatnie do rantu cukierniczego o średnicy 24cm. Rant wcześniej zabezpieczamy odpowiednio papierem do pieczenia i układamy go na blaszce. Wyrównujemy wierzch.
    Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół przez około 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt już jest upieczony. Od razu po upieczeniu biszkopt wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie to zawijamy go w folię i chowamy. Możemy go schować do lodówki.
    Biszkopt z tych proporcji wyrasta wysoki na 7cm. Biszkopt możemy upiec 1-2 dni przed złożeniem tortu.
    Delikatnie, ostrym nożem, oddzielamy biszkopt od rantu. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i biszkopt kroimy na 3 części. Kolejność blatów przy składaniu tortu powinna być taka sama jak przy pieczeniu biszkoptu tzn. spód biszkoptu powinien być spodem tortu, a wierzch biszkoptu – wierzchem tortu.
    PONCZ: Składniki ponczu wymieszać ze sobą. Każdy z blatów będziemy nasączać taką samą ilością ponczu.
    ŻELKA MALINOWA: Żelatynę umieszczamy w szklance. Zalewamy ją gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku minutach mieszamy. Maliny umieszczamy w rondelku. Zasypujemy je cukrem. Następnie maliny wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Wówczas wyłączamy gaz i maliny przecieramy przez sitko. Otrzymany mus malinowy bez pestek mieszamy z żelatyną. Odstawiamy go do wystudzenia, a na tort wykładamy, gdy zacznie tężeć.
  • 2. a na tort wykładamy, gdy zacznie tężeć.
    KREM ŚMIETANKOWY: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
    KREM MALINOWY: Żelatynę umieszczamy w szklance. Zalewamy ją gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku minutach mieszamy. Maliny przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy je do momentu aż cukier całkowici się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mus malinowy studzimy. Po tym czasie mus malinowy miksujemy z serkiem mascarpone. Powstały krem wykładamy na biszkopt.
    DEKORACJA – KREM NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ: Do miski wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Miskę z białkami umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą. Białka lekko roztrzepujemy rózgą. Dodajemy cukier i ubijamy do momentu aż cały cukier się rozpuści. Aby sprawdzić czy cukier już się rozpuścił należy rozetrzeć odrobinę piany między palcami. Jeśli nie wyczuwamy grudek cukru to kończymy ubijanie.
    Miskę z białkami zdejmujemy z garnka. Jeśli białka zbyt mocno się ogrzały to studzimy je. Białka kolejno ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez około 10 minut tzn. aż staną się bardzo gęste.
    Po tym czasie do białek dodajemy po kawałku masła i cały czas miksujemy. Podczas miksowania może się zdarzyć, że masa zacznie wyglądać na zważoną, ale nie należy się tym przejmować. Wszystko wróci do normy. Pod koniec dodawania masła dodajemy odrobinę aromatu. Krem miksujemy do momentu, gdy usłyszymy charakterystyczne mlaskanie kremu. Krem jest gotowy.
    Odkładamy około 2 łyżek kremu i zabarwiamy go na kolor zielony. Ten krem posłuży nam do listków. Resztę kremu zabarwiamy na kolor delikatnie różowy.
    ZŁOŻENIE TORTU: Na paterze lub podkładzie pod ciasto umieszczamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie 1/3 ponczu. Następnie wykładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy. Na ciasto zakładamy rant cukierniczy. Resztę kremu śmietankowego przekładamy do szprycy. Za pomocą szprycy robimy tzw. Rant zabezpieczający z kremu. Kolejno wykładamy tężejącą żelkę malinową. Ciasto odkładamy do lodówki do momentu stężenia żelki. Wówczas tort wyjmujemy i wykładamy pozostały krem śmietankowy. Następnie układamy drugi blat biszkopta i nasączamy go 1/3 ponczu. Na biszkopt wykładamy krem malinowy. Odstawiamy do lodówki do moemntu stężenia kremu. Wówczas na cieście układamy ostatni, trzeci blat biszkopta i nasączamy go pozostałym ponczem. Całe ciasto odkładamy na noc do lodówki.
    Następnego dnia delikatnie, ostrym nożem, oddzielamy gotowy tort od rantu. Najpierw tynkujemy nasz tort. Cały tort pokrywamy na początek cienką warstwą kremu. Dzięki temu biszkopt nie będzie nam się „szarpał”. Tort wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby warstwa kremu się schłodziła. Następnie tort wyjmujemy i tynkujemy na gładko kremem. Tort po otynkowaniu ponownie chłodzimy przez 30 minut.
    Kolejno na torcie rysujemy wykałaczką łuk, który oddzieli nam obszar dekorowany od niedekorowanego. Krem przekładamy do szprycy zakończonej końcówką Wilton 103. Na torcie robimy frędzle. Do reszty kremu dodajemy więcej barwnika, aby kolor był mocniejszy. Najpierw rysujemy duże róże tylko numer 21. Kolejno nanosimy małe róże – tylką numer 18. Na sam koniec na torcie rysujemy listki. Ja do tego celu użyłam tylki plastikowej znajdującej się w zestawie z jednorazowym rękawem. Tort przechowujemy w lodówce.
    Tort wyjmujemy 30-60 minut przed podaniem, aby się ocieplił.
    Życzę smacznego 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Wprowadź kod na stronie www.to... więcej»
Kod rabatowy:30SZALONE
Zobacz
+
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Online
Stacjonarnie

Wprowadź kod na stronie www.topsecret.pl/ona lub pokaż go w jednym z ponad 100 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:30SZALONE
Zobacz
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na produkty do pielę... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na produkty do pielęgnacji twarzy skłonnej do niedoskonałości. Oferta obejmuje wybrane produkty z linii Calendula, Clearly Corrective oraz Anti-Blemish. Rabat dostępny w sklepach stacjonarnych i na kiehls.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
-20% wybrany asortyment
-20% wybrany asortyment
20% zniżki na asortyment znajd... więcej»
Kod rabatowy:crazy24
Zobacz
+
-20% wybrany asortyment
Online

20% zniżki na asortyment znajdujący się z w zakładce Szaleństwo Zakupów na www.sleeplessinwarsaw.com. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:crazy24
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować