Tort makowy z kremem kawowym i jeżynami leśnymi udekorowany kremem maślanym

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z okazji rocznicy ślubu ozdobiony złotymi inicjałami jubilatów.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt makowy o średnicy 24 cm:
    10 jaj
    400 g zmielonego maku
    1/2 szklanki mąki pszennej typ 405
    1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
    paczka proszku do pieczenia bio na 1/2 kg mąki
    2 szklanki cukru
    aromat migdałowy
    szczypta soli

    Krem kawowy z jeżynami:
    500g masła
    500ml słodzonego mleka skondensowanego
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki mleka do rozpuszczenia kawy
    1,5l leśnych jeżyn

    Ganasz:
    200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    200 g gorzkiej czekolady minimum 60%
    łyżka masła

    Poncz:
    500 ml świeżo zaparzonej kawy
    100 ml amaretto

    barwniki spożywcze, jadalny złoty pyłek
    tylki do kwiatków i listków
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort makowy z kremem kawowym i jeżynami leśnymi udekorowany kremem maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Przygotowanie biszkoptu:
    w misce mieszam mak z mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia.
  • tort 2. W dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijam białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypuję cukier.
  • tort 3. Ciągle ubijając dodaję po jednym żółtku.
  • tort 4. Po dodaniu wszystkich żółtek powstanie kogel-mogel.
  • tort 5. Do masy jajecznej stopniowo wsypuję mak wymieszany z mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Mieszam do połączenia składników silikonową łopatką.
    Masę przelewam do rantu i piekę w nagrzanym piekarniku do 190°C około 50-55 minut. Zawsze sprawdzam drewnianą wykałaczką.
    Upieczony biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej do następnego dnia.
  • tort 6. Biszkopt kroję na trzy blaty.
  • tort 7. Masło o temperaturze pokojowej miksuję końcówką rózga do zbielenia. Ciągle miksując stopniowo dodaję skondensowane mleko. Miksuję do uzyskania gładkiego puszystego kremu. 1/3 białego kremu odkładam do dekoracji.
    Do reszty kremu miksując dodaję kawę rozpuszczoną w mleku. Miksuję do połączenia obu mas i uzyskania jednolitego kremu.
  • 8. Przygotowanie ponczu:
    kawę mieszamy z amaretto.
  • tort 9. Składanie tortu:
    pierwszy blat nasączam ponczem, smaruję kremem kawowym, posypuję jeżynami(lekko wciskam krem). Z drugim blatem postępujemy analogicznie. Wierzch tortu cienko smaruję resztą kawowego kremu. Tort wstawiam na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzony tort wyjmuję z lodówki.
    Przyrządzenie ganaszu. Śmietanę podgrzewam, ale nie zagotowuję. Do gorącej śmietany dodaję pokruszoną czekoladę. Mieszam, dodaję miękkie masło. Mieszam do uzyskania gładkiej lśniącej masy. Ganaszem pokrywam tort. Odrobinę ganaszu przekładam do woreczka cukierniczego z okrągłą tylką i rysuję inicjały. Tort odstawiamy do lodówki, aby zastygł ganasz.
  • tort 10. Pozostały krem maślany barwię na kilka kolorów i przy pomocy tylek tworzę na torcie kwiatki. Inicjały maluję złotym pyłkiem za pomocy małego pędzelka cukierniczego. Tort ponownie odstawiamy do lodówki do zastygnięcia dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Jajka Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować