Tort makowy z kremami: karmelowym i czekoladowym

  • wyświetlono: 1205 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

wspaniały tort - ot po prostu wymarzył mi się krem karmelowy. Mikołajowi musi smakować :)

PolskaGotuje
  • 10 porcje
  • Trudny

Składniki

BISZKOPT:
- mak: 250 gramów
- jajka: 8 sztuk
- cukier puder: 230 gramów
- bułka tarta: 60 gramów
- migdały tarte: 3 łyżki
- wanilia: 1 sztuka
- skórka cytrynowa: 1 sztuka
- miód wielokwiatowy płynny: 1 łyżka
KREM KARMELOWY:
- żółtka: 3 sztuki
- cukier puder: 2 łyżki
- cukier trzcinowy: 2 łyżki
- brandy: 50 mililitrów
- mascarpone: 500 gramów
KREM CZEKOLADOWY:
- żóltka: 3 sztuki
- cukier puder: 3 łyżki
- czekolada gorzka: 50 gramów
- mascarpone: 500 gramów
- brandy: 50 mililitrów

Sposób przygotowania przepisu:

Tort makowy z kremami: karmelowym i czekoladowym

  • 1. Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Można kupić mak mielony i wówczas należy go tylko zalać wrzątkiem. Mak wymieszać z miodem.
    Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
    Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię.
    Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.


  • 2. Żółtka (oczywiście jajka przed rozbiciem muszą być sparzone) utrzeć z cukrem na pulchna masę. Cukier trzcinowy roztopić na patelni i zrumienić go, dodać brandy i wodę. Zagotować, cukier musi być cały rozpuszczony. Do utartych żółtek dodawać po trochę karmel cały czas ucierając. Następnie dodać mascarpone i wymieszać
  • tort makowy z kremem karmelowym i czekoladowym3. Żółtka (oczywiście jajka przed rozbiciem muszą być sparzone) utrzeć z cukrem na pulchna masę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, dodać brandy i wymieszać. Do utartych żółtek dodać czekoladę a następnie mascarpone i wymieszać.
    Biszkopt przekroić na pół, pierwszą warstwę posmarować kremem karmelowym, przykryć drugą warstwą i posmarować wierzch oraz boki kremem czekoladowym. Przybrać wiórkami czekolady, karmelem…
    Nie używam mas cukrowych gdyż zabijają smak tortu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makWigiliaczekolada gorzkaboże narodzeniemascarponecukier trzcinowyugość_Mikołaja

Komentarze

Podobne przepisy

tort czekoladowo karmelowy

Dodane przez: justyna1792

Tort czekoladowo karmelowy

Pyszny tort czekoladowo karmelowy....

Biszkopt z ciastem makowym i kremem kokosowym

Dodane przez: juchab

Biszkopt z ciastem makowym i kremem kokosowym

Miękkie i delikatne przekładane...

tort

Dodane przez: marysiaz

Tort makowy z niebiańskim kremem

Torcik wyszedł idealny, a goście...

image-0vusx2q

Dodane przez: Di bloguje

Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym...

Blaty nie wymagają nasączania,...

Tort

Dodane przez: Mniam1

Tort z kremem czekoladowo-orzechowym

Tort ze znanym kremem czekoladowo-orzechowym,...

Krem karmelowo-czekoladowy

Dodane przez: alapa9

Krem karmelowo-czekoladowy

Pyszny krem do chleba i do przełożenia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE