Tort makowy z kremem czekoladowym

  • wyświetlono: 1433 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny tort makowy.

Kasja1986

Składniki

proporcje na tortownicę o średnicy 28 cm:
10 schłodzonych jajek, ja użyłam z domowej hodowli
szklanka cukru
400 g zmielonego maku
2 łyżki mąki pszennej typ 405
2 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kieliszek amaretto lub aromat migdałowy
szczypta soli

krem:
3 gorzkie czekolady
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3 szklanki mleka
4 żółtka
szklanka cukru
500 g masła minimum 82% tłuszczu, w temperaturze pokojowej,

poncz:
herbata czarna
rum lub likier amaretto
opcjonalnie cukier

ozdoby marcepanowe
oraz kuleczki cukrowe

Sposób przygotowania przepisu:

Tort makowy z kremem czekoladowym

  • 1. WYKONANIE CIASTA BISZKOPTOWEGO:
    Suche składniki, czyli: zmielony mak, mąkę, kaszkę orkiszową i proszek do pieczenia razem mieszamy w misce. Schłodzone jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, usztywniamy połową cukru. W drugiej misce ubijamy żółtka z resztą cukru i likierem amaretto. Stopniowo dodajemy ubite żółtka do piany z białek i mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką. Następnie do masy stopniowo dodajemy sypkie składniki i delikatnie mieszamy. Masę makową ostrożnie przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach C około 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.
  • 2. WYKONANIE PONCZU:
    Zaparzamy 300-400 ml mocnej czarnej herbaty. Herbatę doprawiamy do smaku alkoholem oraz cukrem. Studzimy.
  • 3. WYKONANIE KREMU:
    Żółtka, cukier, budynie i zimne mleko mieszamy trzepaczką w garnuszku, w którym będzie gotowane. Następnie garnuszek stawiamy na ogniu, gotujemy ciągle mieszając. W gorący budyń wrzucamy połamane kostki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Masa powinna być jednolita. Następnie budyń studzimy. W czasie, gdy budyń stygnie ucieramy masło na puch. Najlepiej użyć robota kuchennego. Do utartego masła dodajemy po łyżce wystudzony budyń czekoladowy. Masę cały czas ucieramy do połączenia wszystkich składników.
  • 4. WYKONANIE TORTU:
    Biszkopt kroimy na 2-3 równe części. Każdą część nasączamy ponczem i smarujemy kremem czekoladowym. Na koniec resztę tortu smarujemy pozostałym kremem i ozdabiamy wedle własnego uznania, ja ozdobiłam masa marcepanową oraz perełkami cukrowymi.

Porady

Długość pieczenia ciasta w dużej mierze zależy od naszego piekarnika i suchości maku.

Upieczony biszkopt kroimy na części jak jest już dobrze wystudzony. Dlatego radzę upiec biszkopt dzień wcześniej.

Aby budyń szybciej przestygł możemy go schłodzić w zimnej wodzie.

Jeśli do ciasta nie chcemy dodawać alkoholu możemy zrobić poncz na bazie herbaty i soku wiśniowego lub kawy.

Jedną warstwę tortu można przełożyć ulubionym dżemem lub konfiturą. Ja proponuję użyć przetworów z wiśni, róży, moreli, pomarańczy lub pigwy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Tort z kremem rumowo-czekoladowym

Dodane przez: precelia

Tort z kremem rumowo-czekoladowym

Bajeczny tort z fantastycznym rumowym...

image-0nsbyn9

Dodane przez: Magster

TORT MAKOWY Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I ORANGE CURD

Tradycyjny tort makowy z nutą nowoczesności,...

image-129he4r

Dodane przez: izabela s

Tort czekoladowy z kremem śmietankowym

Tort składa się z trzech blatów...

tort makowy

Dodane przez: agarybak76

Tort makowy z galaretkami

Pyszne ciasto biszkoptowe z makiem,...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM KRÓWKOWYM I TRUSKAWKOWYM

Tort urodzinowy z ciastem czekoladowym....

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DZIEŃ MAMY Z KREMAMI CZEKOLADOWYMI

Tort z kremami czekoladowymi.Tort...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE