Tort królewski

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje. Pięknie prezentuje się na stole i wspaniale smakuje. Warto poświęcić czas, by przygotować ten wypiek.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 30 dag cukru,
    - 20 dag mąki tortowej,
    - 10 dag mąki ziemniaczanej.

    Kremy:
    - 250 g masła,
    - kostka margaryny,
    - 4 jajka,
    - 8 łyżek cukru,
    - cukier waniliowy,

    Dodatkowo:
    - 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
    - kieliszek wódki.

    - 1/2 filiżanki mocnego naparu z kawy,
    - łyżka drobno zmielonej kawy,
    - kieliszek wódki.

    Ponadto:
    - słoiczek powideł śliwkowych (lub kwaskowatego dżemu),
    - 1/2 szklanki mocnej herbaty,
    - sok z 1/4 cytryny,
    - 2 łyżeczki cukru,
    - kieliszek wódki,
    - 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
    - wiórki czekoladowe do dekoracji, czekoladowe ziarenka kawy i łuskane połówki orzechów do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli. Dodaj cukier, a później stopniowo po jednym żółtku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj. Przelej do tortownicy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st.C, po 5 minutach zwiększ temperaturę na 180 st.C. Piecz ok. 30 minut, wyłącz piekarnik, nie otwieraj, pozostaw w nim biszkopt na około 10 minut.
  • 2. Krem: Jajka, cukier i cukier waniliowy ubij na parze, dodawaj po jednej łyżce do masła zmiksowanego z margaryną, gotową masę podziel na dwie części.
    Do jednej części dodaj stopione w kąpieli wodnej gorzkie czekolady i wódkę, wymieszaj. Drugą cześć wymieszaj z naparem kawowym, drobno zmielona kawą i alkoholem, dokładnie wymieszaj. Oba kremy wstaw na około 30 minut do godziny, do lodówki by stężały.
  • 3. Herbatę wymieszaj z cukrem, wódką i sokiem z cytryny. Biszkopt przekrój na 3 blaty. Pierwszy z nich nasącz herbacianym ponczem, posmaruj powidłami i kremem kawowym, przykryj drugim biszkoptem. Nasącz herbatą, posmaruj resztą powideł i 3/4 kremu czekoladowego, posyp posiekanymi orzechami włoskimi, przykryj ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu czekoladowego.
    Boki i brzeg tortu posyp wiórkami czekoladowymi i orzechami włoskimi, udekoruj czekoladowymi ziarenkami i połówkami orzechów włoskich.
    Tort najlepiej smakuje schłodzony.

Porady

Wiórki czekoladowe do dekoracji tortu przygotowuję sama. W tym celu tabliczkę gorzkiej czekolady wkładam na ok.15 minut do zamrażalnika, a potem ostrym i szerokim nożem strugam wiórki. Czekoladowe ziarenka kawy można przygotować w domu z... kawy ziarnistej. Najpierw trzeba zamoczyć ziarenka w ciepłej wodzie (przez ok. 5 minut), a następnie wyjąć, osuszyć i włożyć do stopionej czekolady. Wyjmować na pergamin i odstawiać do zastygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować