Tort Królewski

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny i bardzo prosty

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 15 dkg mąki, 15 dkg cukru, 2 łyżki śmietany, 1 żółtko, 10 dkg tłuszczu, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Masa orzechowa: 25 dkg zmielonych orzechów, 25 łyżek mleka, 20 dkg masła, 20 dkg cukru pudru, 1-2 łyżki spirytusu. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 2 galaretki czerwone, łyżka masła. Do dekoracji śmietana, cukier puder.
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz, mąkę, cukier połączyć. Dodać żółtko, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.Wyłożyć na wyłożoną pergaminem tortownice. Piec na złoty kolor.
  • 2. Orzechy i mleko zagotować, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Odstawić aby ostygło. Masło i cukier puder utrzeć na pulchną masę. Dodawać po łyżce ostudzoną masę z orzechów. Na koniec dodać spirytus. Gotową masę wyłożyć na upieczony wcześniej i ostudzony placek.
  • 3. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać masło i smażyć ok 20-30 min. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Dobrze wymieszać. Gdy będzie chłodna wyłożyć na masę orzechową.
  • 4. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Udekorować

Porady

Gdyby jabłka były zbyt kwaśne dodać cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować