Tort królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tłuszcz, mąkę, cukier połączyć. Dodać żółtko, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.Wyłożyć na wyłożoną pergaminem tortownice. Piec na złoty kolor.
2.Orzechy i mleko zagotować, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Odstawić aby ostygło. Masło i cukier puder utrzeć na pulchną masę. Dodawać po łyżce ostudzoną masę z orzechów. Na koniec dodać spirytus. Gotową masę wyłożyć na upieczony wcześniej i ostudzony placek.
3.Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać masło i smażyć ok 20-30 min. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Dobrze wymieszać. Gdy będzie chłodna wyłożyć na masę orzechową.
Komentarze