Tort Królewski

  • wyświetlono: 22792 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort Królewski, czyli lekki mus z białej czekolady z bitą śmietaną, przełożony mocno czekoladowym ciastem, które z pewnością pokochacie. Brzmi skomplikowanie, smakuje wyśmienicie.

makowiec
  • 120min

Składniki

Ciasto (ø 24 cm):
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki maślanki lub kefiru + 1/2 szklanki wody
- 50 g kakao + 1/2 szklanki letniej wody
- 2 duże jajka, w temp. pokojowej
- 115 g masła, miękkiego
- 150 g cukru granulowanego
- 200 g jasnego brązowego cukru

Do przełożenia:
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 g białej czekolady
- 250 g mascarpone

Ponadto:
- słoiczek żółtych czereśni koktajlowych
- ½ tabliczki białej czekolady
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Królewski

  • 1. Mąkę, sodę i sól wymieszać w naczyniu, przesiać. Maślankę wymieszać z 1/2 szklanki wody, odstawić. Kakao wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawić do ostudzenia. Jajka roztrzepać w garnuszku (widelcem), dokładnie. Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Miksując dodawać cukier, najpierw biały, potem brązowy. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewać cienką strużką jajka. Zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając dodawać na zmianę maślankę i mąkę, stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Trzy okrągłe formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Nalać ciasta, po równo. Piec w temperaturze 180 st. przez 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić do uzyskania gęstej jednolitej masy. Mascarpone wymieszać z wystudzoną czekoladą. Kremówkę ubić, pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Do masy dodawać łyżka, po łyżce ubitej śmietany. Placki ciasta przełożyć kremem. Na górę wyłożyć ubitą śmietankę (z jedną łyżeczką żelatyny) bez czekolady. Ozdobić wiórkami białej czekolady, rozpuszczoną gorzką czekoladą w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i czereśniami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1qchevo

Dodane przez: tajemniczosc

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

Smaczne i orzeźwiające ciasto....

Gotowe ciasto

Dodane przez: 2milutka

Królewski miodownik

Pyszne miodowe ciasto z warstwą...

Lukier królewski

Dodane przez: Kloruś

Lukier królewski

Czasami każdej z nas zdarza się...

Szarlotka królewska

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Szarlotka królewska

Pamiętam jak w latach 80-tych moja...

Placek królewski

Dodane przez: AnetaJ

Placek królewski

Ciasto według przepisu mojej mamy....

Królewski

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto KRÓLEWSKIE

Wspaniałe ciasto o miodowym aromacie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE