Tort Królewski

4.43 (190 ocen)

  • 2 godz.

Tort Królewski, czyli lekki mus z białej czekolady z bitą śmietaną, przełożony mocno czekoladowym ciastem, które z pewnością pokochacie. Brzmi skomplikowanie, smakuje wyśmienicie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto (ø 24 cm):
    - 200 g mąki pszennej
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - ¼ łyżeczki soli
    - ½ szklanki maślanki lub kefiru + 1/2 szklanki wody
    - 50 g kakao + 1/2 szklanki letniej wody
    - 2 duże jajka, w temp. pokojowej
    - 115 g masła, miękkiego
    - 150 g cukru granulowanego
    - 200 g jasnego brązowego cukru

    Do przełożenia:
    - 400 ml śmietany kremówki
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 100 g białej czekolady
    - 250 g mascarpone

    Ponadto:
    - słoiczek żółtych czereśni koktajlowych
    - ½ tabliczki białej czekolady
    - ½ tabliczki gorzkiej czekolady
    - 1 łyżka masła
    - 200 ml śmietanki 30%

Wystaw ocenę:

4.43 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sodę i sól wymieszać w naczyniu, przesiać. Maślankę wymieszać z 1/2 szklanki wody, odstawić. Kakao wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawić do ostudzenia. Jajka roztrzepać w garnuszku (widelcem), dokładnie. Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Miksując dodawać cukier, najpierw biały, potem brązowy. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewać cienką strużką jajka. Zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając dodawać na zmianę maślankę i mąkę, stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Trzy okrągłe formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Nalać ciasta, po równo. Piec w temperaturze 180 st. przez 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić do uzyskania gęstej jednolitej masy. Mascarpone wymieszać z wystudzoną czekoladą. Kremówkę ubić, pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Do masy dodawać łyżka, po łyżce ubitej śmietany. Placki ciasta przełożyć kremem. Na górę wyłożyć ubitą śmietankę (z jedną łyżeczką żelatyny) bez czekolady. Ozdobić wiórkami białej czekolady, rozpuszczoną gorzką czekoladą w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i czereśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować