Tort królewski

4.5 (185 ocen)

Orzechowo-czekoladowo-truskawkowy tort na każda okazję.Jest dość pracochłonny,ale efekt końcowy wynagradza poświęcony czas.

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    7 jajek
    2/3 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g czekolady startej na tarce
    100 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych

    Masa mascarpone:
    2 serki mascarpone
    1serek homogenizowany
    4 czekolady-gorzka,mleczna i 2 białe
    250ml śmietany kremówki
    śmietan-fix
    2 łyżeczki żelatyny

    Krem truskawkowy
    90 dag truskawek +3/4 szklanki wody
    2 galaretki truskawkowe
    2 budynie śmietankowe +3/4 szklanki wody
    1 szklanka cukru

    Dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe
    1 kg truskawek
    4 opakowania draży czekoladowych
    polewa czekoladowa
    bita śmietana

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.Białka oddzielamy od żółtek.Obie mąki przesiewamy do miski,dodajemy startą czekoladę i proszek do pieczenia,mieszamy.Żółtka roztrzepujemy widelcem.Białka ubijamy na sztywna pianę,początkowo na niskich obrotach stopniowo zwiększając do najwyższych.Pod koniec ubijania porcjami dodajemy cukier.Ubijamy jeszcze kilka minut.Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.Powoli dosypujemy mąki,na koniec podprażone orzechy.Delikatnie mieszamy.Masę przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.Po ok. 35-40 minutach sprawdzamy patyczkiem.Gotowy biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia
  • 2. Serki mascarpone i serek homogenizowany miksujemy,w osobnym pojemniku ubijamy kremówkę razem ze smietan-fixem. Ubitą kremówkę mieszamy z mascarpone,potem rozdzielamy na 2 równe części. Do jednej dodajemy 2 rozpuszczone białe czekolady,do drugiej-rozpuszczona mleczną i gorzką czekoladę.Do mas dodajemy po łyżeczce rozpuszczonej żelatyny i odstawiamy do lodówki.
    Jedną galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu,wlać do płaskiego naczynia.Gdy stężeje,pokroić w drobną kostkę i dodać do białej masy.
  • 3. Do garnka wlać 3/4 szklanki wody,dodać truskawki i cukier.Truskawki rozgnieść.Zagotować do miękkości a następnie podusić.Dodać dwie galaretki i wymieszać.Budynie rozcieńczyć w wodzie,dodać do masy truskawkowej,chwilę pogotować.Odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Zimny biszkopt przekroić na 3 równe części.Układać w opisany sposób:
    -pierwsza warstwa biszkoptu
    -Przygotowana wcześniej galaretka
    -masa mascarpone czekoladowa
    -świeże truskawki pokrojone w plastry
    -druga warstwa biszkoptu
    -mniejsza część białej masy mascarpone
    -3/4 draży czekoladowych (zostawiamy trochę do dekoracji)
    -reszta białej masy
    -trzecia część biszkoptu
    Cały tort smarujemy kremem truskawkowym.Pozostałe truskawki moczymy w rozpuszczonej polewie czekoladowej,układamy na torcie,ozdabiamy bitą śmietaną i drażami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować