Tort królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.Białka oddzielamy od żółtek.Obie mąki przesiewamy do miski,dodajemy startą czekoladę i proszek do pieczenia,mieszamy.Żółtka roztrzepujemy widelcem.Białka ubijamy na sztywna pianę,początkowo na niskich obrotach stopniowo zwiększając do najwyższych.Pod koniec ubijania porcjami dodajemy cukier.Ubijamy jeszcze kilka minut.Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.Powoli dosypujemy mąki,na koniec podprażone orzechy.Delikatnie mieszamy.Masę przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.Po ok. 35-40 minutach sprawdzamy patyczkiem.Gotowy biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia
2.Serki mascarpone i serek homogenizowany miksujemy,w osobnym pojemniku ubijamy kremówkę razem ze smietan-fixem. Ubitą kremówkę mieszamy z mascarpone,potem rozdzielamy na 2 równe części. Do jednej dodajemy 2 rozpuszczone białe czekolady,do drugiej-rozpuszczona mleczną i gorzką czekoladę.Do mas dodajemy po łyżeczce rozpuszczonej żelatyny i odstawiamy do lodówki.
Jedną galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu,wlać do płaskiego naczynia.Gdy stężeje,pokroić w drobną kostkę i dodać do białej masy.
3.Do garnka wlać 3/4 szklanki wody,dodać truskawki i cukier.Truskawki rozgnieść.Zagotować do miękkości a następnie podusić.Dodać dwie galaretki i wymieszać.Budynie rozcieńczyć w wodzie,dodać do masy truskawkowej,chwilę pogotować.Odstawić do ostygnięcia.
4.Zimny biszkopt przekroić na 3 równe części.Układać w opisany sposób:
-pierwsza warstwa biszkoptu
-Przygotowana wcześniej galaretka
-masa mascarpone czekoladowa
-świeże truskawki pokrojone w plastry
-druga warstwa biszkoptu
-mniejsza część białej masy mascarpone
-3/4 draży czekoladowych (zostawiamy trochę do dekoracji)
-reszta białej masy
-trzecia część biszkoptu
Cały tort smarujemy kremem truskawkowym.Pozostałe truskawki moczymy w rozpuszczonej polewie czekoladowej,układamy na torcie,ozdabiamy bitą śmietaną i drażami.
Komentarze