Tort królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE BLATU MIGDAŁOWEGO:
• ubić białka na sztywną pianę
• dodawać po trochę cukru
• następnie po jednym żółtku
• mąkę wymieszać z proszkiem i zmielonymi migdałami
• dodać do ubitej masy jajecznej
• delikatnie wymieszać łyżką
• przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i papierem do pieczenia
• piec ok. 30' w temp 180ºC
WYKONANIE BLATU ORZECHOWEGO:
• postępować jak wyżej!
WYKONANIE BLATU KAKAOWEGO:
• postępować jak wyżej
WYKONANIE BLATU KOKOSOWEGO
• białka ubić na sztywną masę
• dodawać cukier powoli
• kokos i mąkę z proszkiem wymieszać razem i dodać do masy białkowej
• wymieszać łyżką i włożyć do tortownicy
WYKONANIE MASY:
• cukier, grysik, kokos zalać wódką, przykryć szczelnie i odstawić na 24 godziny
• po 24 godz utrzeć z masłem
• gotową masę podzielić na na 3 części, trochę masy zostawić do dekoracji
• każdy blat nasączyć
PRZEŁOŻENIE:
Blat kakaowy → masa → blat migdałowy → masa → blat orzechowy → masa → blat kokosowy → polewa + dekoracja
SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!
Komentarze