Tort komunijny krzyż

4.5 (194 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczny, prosty i skromny tort na Pierwszą Komunię Świętą bez przepychu i odpowiedni do stosownej okazji jaką jest przeżywanie Pierwszej Komunii.I Mojej Urszulce zrobię takim stylu tort poniewaz jest typowo w religijnym stylu, a o to chodzi w takim dniu, aby nawiązywał do kościoła.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 biszkopty o wymiarach 22cm/33cm lub jeden z 10-12 jajek
    przepis na biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej


    Krem do przełożenia biszkoptu
    1 litr mleka
    0,5 szklanki cukru
    3 budynie waniliowe
    500 gram margaryny Kasia

    owoce - truskawki

    Krem maślany:
    200g masła 82%
    1 małe jajko
    0,5 szklanki cukru pudru


    Gotowa biała masa cukrowa 1200g
    różowy barwnik spożywczy

    Ozdoby na tort
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort komunijny krzyż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około25-30 minut.

    Biszkopt przecinamy pionowo ścinając wąski pasek około 5cm z lewej strony. Następnie cienki boczny pasek przetnij na pół, a jedna połowę jeszcze raz na pół tak aby powstały nam 2 kwadraty i jeden prostokąt.
  • biszkopt - złożenie 2. następnie mniejsze kawałki z bocznego paska dopasuj do reszty dużego biszkopta rozmieszczając je po bokach pionowego biszkoptu, a prostokątny dajemy na górę tworząc kształt krzyża.
  • budyń 3. Krem budyniowy: Odlej 3/4 szklanki mleka w którym rozpuszczamy mieszankę budyniową. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Po zagotowaniu dodaj mieszankę budyniową i mieszaj ,aż do zgęstnienia budyniu. przełóż budyń do miski i przykryj woreczkiem aby nie powstał kożuch. Po wystudzeniu dodawaj budyń do miękkiego tłuszczu miksując na średnich obrotach.
  • tort 4. Jeśli mamy już mniej więcej zarys naszego torcika to przekładamy go kremem i owocami. Pamiętajmy o skrapianiu biszkoptów wodą np.smakową.
  • krem 5. Krem maślany: masło ubij na puch, białko ubij z połową cukru pudru, następnie żółtka ubij z pozostałym pudrem. Po ubiciu dodaj żółtka do białek -ubij i dodaj stopniowo do masła masę jajeczną.
  • tort 6. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą.
  • masa cukrowa 7. Białą masę cukrową ok 1 kg barwimy na delikatny odcień różu i zagniatamy ,aby nabrała elastyczności. Zabarwioną różową masę cukrową rozwałkuj i przenieś na nasz tort dokładnie dociskając do tortu.
  • tort 8. Nadmiar masy cukrowej ścinamy u dołu.
  • tort - dekoracja 9. Z pozostałej masy wykonaj ozdoby i napisy.
  • Ozdoby na tort 10. Dekorację można wykonać samemu, używając foremek do ciasta, i innych podręcznych przyborów.

Porady

Tort można wykonać w błękitnej , lub białej kolorystyce dla chłopca. Ozdoby na tort najlepiej przygotować kilka dni wcześniej lub zakupić gotowe, Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować