Tort komunijny książka

  • wyświetlono: 481 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ten tort robiłam rok temu na komunię dla córki. Był to mój pierwszy tort książka.

15608573_10209994744458189_1327075467_o
  • 40 porcje
  • 90min
  • Trudny

Składniki

Biszkopt jasny:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy:
5 białek
5 łyżek cukru
20 dkg orzechów mielonych
1 łyżka miodu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt kokosowy:
5 białek
5 łyżek cukru
20 dkg kokosu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
10 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
50 dkg margaryny
1 łyżka kakao
1 puszka ananasów
1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania przepisu:

Tort komunijny książka

  • 1. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
    Tak samo robimy pozostałe biszkopty.
    Krem: z mleka odlewamy pół szklanki resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy pół szklanki mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy na kipiące mleko i zagotowujemy budyń, chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

    Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimny budyń.

    Krem dzielimy na cztery części, do jednej dajemy kakao, do drugiej ananasy pokrojone w kostkę, do trzeciej brzoskwinie pokrojone w kostkę.

    Przekładanie: na spód dajemy biszkopt orzechowy, smarujemy kremem z brzoskwiniami, przekładamy biszkoptem kokosowym, smarujemy kremem z kakao. Biszkopt ciemny kroimy na 2 większe prostokąty i 2 mniejsze, większe układamy na kremie z kakao, delikatnie smarujemy połową kremu z ananasami, układamy mniejsze kawałki ciemnego biszkopta na większych, smarujemy pozostałym kremem z ananasami i układamy biszkopt jasny, formując w ten sposób książkę. Wierzch tortu i boki smarujemy pozostałym białym kremem.
    Dekorujemy dowolnie: ja użyłam opłatka, bitej śmietany, kwiatki i cukiereczki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tortkrembrzoskwiniekomuniaananasybiszkopt jasnybiszkopt orzechowybiszkopt kokosowybiszkopt ciemnytort książka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort

Dodane przez: Ilona1989

Tort

Najprostszy w przygotowaniu tort

SpongeBob

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort SpongeBob

Uwielbiam dekorować torty w stylu...

tort

Dodane przez: ANECIK1980

Tort

Piękny wysoki torcik na urodziny,...

Tort orzechowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort orzechowy

Taki tort można przygotować na...

tort miodowy

Dodane przez: Elwira

Tort miodowy

Tort miodowy przygotowałam na urodziny...

TORT JUBILEUSZOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT JUBILEUSZOWY

Tort na doniosłą uroczystość Jubileuszową....