Tort komunijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno-cukrowej wraz z wodą,wymieszać. Wylać do blachy o wymiarach 25x40 i piec ok 45 minut w temp.180 s C.Wystudzić i przekroić na 3 blaty. Jeśli są suche to nasączyć.
Wykonanie masy:
Budynie wymieszać w szklance mleka,resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozpuszczony proszek i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce budyń. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać pokrojone brzoskwinie a do drugiej kiwi
Wykonanie bitej śmietany:
Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan - fixem,wstawić do lodówki.
Złożenie tortu:
Biszkopt-masa z kiwi-biszkopt-masa z brzoskwiniami-biszkopt-po środku zrobić rowek tak by przypominał otwartą księgę-wierzch cienko posmarować bitą śmietaną i położyć opłatek waflowy i dowolnie udekorować bitą śmietaną. Schłodzić przed podaniem
Komentarze