Tort komunijny księga

4.5 (149 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Komunia to szczególny dzień dla każdego dziecka.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt z 10 jaj (duża prostokątna blacha )


    10 jaj
    1 szklanka cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    1 litr śmietany 30%
    6 łyżeczek żelatyny
    6 łyżek cukru pudru
    owoce lub dżem do tortu.

    Krem maślany:
    200 gramów masła 82%
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny.

    masa cukrowa około 1 kg.

    Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    kilka kropel olejku migdałowego
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort komunijny księga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. 1.Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką.
  • biszkopt 2. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 st. C przez około 50 minut.
  • biszkopt z owocami 3. Żelatynę zalej zimną wodą (sobre pół szklanki wody) wymieszaj i pozostaw do napęcznienia. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno , dodaj cukier puder i wymieszaj. Żelatynę poggrzej,ale nie zagotuj i dodaj do śmietany. Energicznie wymieszaj ze śietaną.
    Biszkopt przekrawamy na 3 cześci. Przekłądamy biszkopt śmietaną i owocami,uważając aby więcej masy dac na środek,a mało na brzegi biszkoptu. Przykryj kolejnym biszkoptem i dociśnij go na środku ,aby powstałrowek i dociśnij na brzegach aby byłpłaski. tort dzięki temu będzie miał kształt księgi. Postąp takz kolejną warstwą biszkoptu ,aż do wykończenia składniów.
  • księga 4. dokładnie dociśnij biszkopty aby były równe i nadawały kształt księgi. Na srodku można zrobić nacięcie lub wyciąć kawałek biszkoptu.
    Boki księg (prawa i lawa strona) lekko ścinamy pod skosem
  • księga 5. Krem maślany,
    masło ubij n a puch i dodaj stopniowo cukier puder. Na koniec dodaj sok z cytryny.
    Wierzch i boki biszkoptu posmaruj kremem . Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • masa cukrowa 6. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
  • 7. Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową i obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy. Wykonaj dowolna dekoracje na tort .

Porady

Dekoracje można wykonać dowolna lub kupić gotową. Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa sie rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować