Tort komunijny wielosmakowy

4.5 (160 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W maju moja córka przystępowała do I Komunii i z tej okazji upiekłam dla niej wyjątkowy tort. Składa się on z czterech biszkoptów w różnych smakach:orzechowym, migdałowym, kawowym i kokosowym. Całość przełożona jest masą kajmakową i masą maślano-jajeczną.

Przygotowanie tortu podzielmy sobie na 2 dni. Biszkopty warto upiec dzień wcześniej. Na drugi dzień rano przełożyłam tort połową masy a po kilku godzinach chłodzenia udekorowałam go pozostałą masą i kwiatami.

Tort jest dosyć pracochłonny ale przy dobrej organizacji pracy uwiniesz się szybko i sprawnie.
Tort wszystkim bardzo smakował z czego jestem niezmiernie zadowolona :)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kawowy:

    7 jajek

    7 łyżek cukru

    1/2 szkl mąki krupczatki

    2 łyżki kawy mielonej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Beza kokosowa:

    7 białek

    20 dag kokosu

    20 dag cukru

    2 łyżki bułki tartej

    1/2 łyżeczki proszku

    Biszkopt migdałowy:

    7 jajka

    7 łyżki cukru

    25 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych/ew.płatków migdałowych)

    4 łyżki mąki krupczatki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt orzechowy:

    7 jajka

    7 łyżki cukru

    25 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych)

    2 łyżki bułki tartej

    2 łyżki mąki krupczatki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jajeczna:

    6 kostek masła w temp. pokojowej

    8 jajek

    40 dag cukru

    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    puszka kajmaku

    Poncz:

    1 szkl przegotowanej wody

    łyżka cukru pudru

    2-3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort komunijny wielosmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kawowy: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę, kawę i proszek wymieszać. Do piany delikatnie wmieszać suche składniki. Spód formy (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 15 minut do zarumienienia. ostudzić, zdjąć papier.

    Biszkopty z takiej formy wyjdą dość wysokie. Spokojnie można je upiec w blaszce 24x36cm ale tort będzie niższy.


    Biszkopt orzechowy, migdałowy i kokosowy zrobić w ten sam sposób jak kawowy.


    Masa jajeczna: jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Ubić na parze z cukrem na jasną, puszystą masę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać stopniowo masę jajeczną i ekstrakt waniliowy.

    Składniki na masę warto podzielić sobie na 2 części. Połowę przygotować przed przełożeniem biszkoptów a pozostałą część tuż przed dekoracją.


    Układać poszczególne warstwy, pamiętając aby biszkopty nasączyć ponczem: biszkopt kawowy, 1/4 masy, biszkopt migdałowy, kajmak, beza kokosowa, 1/4 masy, biszkopt orzechowy. Całość udekorować pozostałą masą, nałożyć cukrowy opłatek i wbić kwiaty.


    Tort schłodzić.

Porady

Do dekoracji użyłam wydruku na masie cukrowej oraz kwiaty eustomy i gipsówki. Używając masy cukrowej masz pewność, że wydruk nie pomarszczy się jak to dzieje się przy zwykłym opłatku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Jajka Migdały Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Tort komunijny

To może cię zainteresować