Tort komunijny wielosmakowy

  • wyświetlono: 987 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

W maju moja córka przystępowała do I Komunii i z tej okazji upiekłam dla niej wyjątkowy tort. Składa się on z czterech biszkoptów w różnych smakach:orzechowym, migdałowym, kawowym i kokosowym. Całość przełożona jest masą kajmakową i masą maślano-jajeczną. Przygotowanie tortu podzielmy sobie na 2 dni. Biszkopty warto upiec dzień wcześniej. Na drugi dzień rano przełożyłam tort połową masy a po kilku godzinach chłodzenia udekorowałam go pozostałą masą i kwiatami. Tort jest dosyć pracochłonny ale przy dobrej organizacji pracy uwiniesz się szybko i sprawnie. Tort wszystkim bardzo smakował z czego jestem niezmiernie zadowolona :)

IMG_3480
  • 30 porcje
  • 200min
  • Średni

Składniki

Biszkopt kawowy:

7 jajek

7 łyżek cukru

1/2 szkl mąki krupczatki

2 łyżki kawy mielonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza kokosowa:

7 białek

20 dag kokosu

20 dag cukru

2 łyżki bułki tartej

1/2 łyżeczki proszku

Biszkopt migdałowy:

7 jajka

7 łyżki cukru

25 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych/ew.płatków migdałowych)

4 łyżki mąki krupczatki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy:

7 jajka

7 łyżki cukru

25 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych)

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki mąki krupczatki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jajeczna:

6 kostek masła w temp. pokojowej

8 jajek

40 dag cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

puszka kajmaku

Poncz:

1 szkl przegotowanej wody

łyżka cukru pudru

2-3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Tort komunijny wielosmakowy

  • 1. Biszkopt kawowy: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę, kawę i proszek wymieszać. Do piany delikatnie wmieszać suche składniki. Spód formy (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 15 minut do zarumienienia. ostudzić, zdjąć papier.

    Biszkopty z takiej formy wyjdą dość wysokie. Spokojnie można je upiec w blaszce 24x36cm ale tort będzie niższy.


    Biszkopt orzechowy, migdałowy i kokosowy zrobić w ten sam sposób jak kawowy.


    Masa jajeczna: jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Ubić na parze z cukrem na jasną, puszystą masę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać stopniowo masę jajeczną i ekstrakt waniliowy.

    Składniki na masę warto podzielić sobie na 2 części. Połowę przygotować przed przełożeniem biszkoptów a pozostałą część tuż przed dekoracją.


    Układać poszczególne warstwy, pamiętając aby biszkopty nasączyć ponczem: biszkopt kawowy, 1/4 masy, biszkopt migdałowy, kajmak, beza kokosowa, 1/4 masy, biszkopt orzechowy. Całość udekorować pozostałą masą, nałożyć cukrowy opłatek i wbić kwiaty.


    Tort schłodzić.

Porady

Do dekoracji użyłam wydruku na masie cukrowej oraz kwiaty eustomy i gipsówki.

Używając masy cukrowej masz pewność, że wydruk nie pomarszczy się jak to dzieje się przy zwykłym opłatku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortmigdałybiszkoptorzechykokoskomuniaDekoracjamasa jajeczna

Komentarze

Podobne przepisy

Tort komunijny dla dziewczynki

Dodane przez: monikaT83

Tort komunijny dla dziewczynki

Robiłam dwie sztuki. Jeden dla...

ciasto wielosmakowe

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto wielosmakowe

Dla wielbicieli ciast słodkich...

Sernik wielosmakowy

Dodane przez: beniawojt

Sernik wielosmakowy

Kilka wspaniałych smaków w jednym...

BABKA WIELOSMAKOWA

Dodane przez: Słodycz na ustach

Babka wielosmakowa

Święta już niedługo, a na stole...

TORT

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT

Tort z jasnym biszkoptem,przełożony...

Tort

Dodane przez: Izabella1618

Tort

Na każde urodziny robię torty....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE