„Księga”-tort komunijny

4.5 (145 ocen)

Jeśli tort jest przeznaczony dla chłopca różyczki zabarwiamy na kolor niebieski.Tort jest lekki, nie za słodki, więc przy całym przepychu na komunijnym stole będzie chętnie zjedzony:) Dodatkowo jest bardzo podzielny, więc możemy zaprosić dużo gości:):).

Składniki:

  • Blaszka 30x38 cm
    Blaszka 25x35 cm

    Biszkopt o wymiarach 30x38cm:
    • 5 dużych jajek,
    • 5 łyżek cukru,
    • 5 łyżek mąki,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1,5 łyżki oleju,
    • szczypta soli
    Biszkopt o wymiarach 25x35 cm:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 3 łyżki mąki,
    • szczypta proszku do pieczenia,
    • 3/4 łyżki oleju,
    • szczypta soli
    Masa śmietanowo serowa z brzoskwiniami:

    • 1 litr śmietanki 30%,
    • 2 puszki brzoskwiń w syropie,
    • 1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka),
    • 8 płaskich łyżek żelatyny rozpuszczone w 1 szklance wody,
    • ok 8-9 łyżek cukru pudru do smaku
    Masa do przełożenia i dekoracji:
    - 5 kostek masła (po 200 gram),
    - 2 litry mleka,
    - 4 budynie waniliowe,
    - 3 cukry waniliowe,
    - 2 łyżki mąki tortowej,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 7 żółtek,
    - ok 5-6 łyżek cukru do smaku (według uznania)

    Dodatkowo:
    • barwniki spożywcze: różowy, fioletowy, zielony,
    • kakao do zabarwienia masy,
    • złote perełki do wykonania napisu „IHS”
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

„księga”-tort komunijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczone biszkopty 1. BISZKOPT 38 x 30 cm:Żółtka oddzielamy od białek. Białka przekładamy do miski i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy w 180ºC przez 20 min.

    Do tortu należy upiec 3 takie biszkopty – o wymiarach 30x 38cm.

    Dwa upieczone biszkopty będą przełożone masą śmietanowo serową z brzoskwiniami.
    Trzeci biszkopt będzie stanowił wykończenie księgi (przed nałożeniem należy go przeciąć na połowę-wówczas łatwiej się uformuje).
  • podział biszkoptu 2. BISZKOPT 25x35 cm:
    Wykonanie jak wyżej. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Pieczemy około 20 minut w 180°C. Upieczony biszkopt studzimy.

    Po przestudzeniu przecinamy go wzdłuż na dwie części. Otrzymane dwa podłużne pasy będą pomocne przy wykonaniu wybrzuszeń księgi. Dodatkowo można skrócić pasy z długości ok 1 cm.
  • dodanie sera 3. MASA ŚMIETANKOWA:Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy jest już ubita dokładamy stopniowo cukier puder oraz ser. Do dokładnie utartej masy wlewamy rozpuszczoną, letnią żelatynę.
  • dodanie brzoskwiń 4. Całość dokładnie mieszamy. Do masy serowej wsypujemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszamy już łyżką.
  • zastygnięty tort 5. Masą przekładamy dwa biszkopty (30x38 cm). Tort odstawiamy do zastygnięcia masy.
  • Wyłożenie części masy 6. MASA:

    Połowę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z mąką, budyniem, żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy.

    Ucieramy masło. Do puszystego dodajemy stopniowo budyń oraz wsypujemy cukry waniliowe. Cukry najlepiej dać na początku ucierania. Wówczas mają czas się rozpuścić.

    Gotową masę dzielimy na dwie części. Pierwsza część będzie potrzebna do przełożenia tortu. Druga do dekoracji.

    Z lodówki wyciągamy zastygnięty tort, a raczej jego część:).

    Na wierzchni biszkopt wykładamy połowę masy przeznaczonej do przełożenia. Masę równo rozprowadzamy. Za pomocą noża delikatnie zaczyny połowę tortu (Dzięki temu łatwiej będzie nam wykonywać następne czynności).
  • nałożenie pasów biszkoptowych 7. Na każdą z wydzielonych połówek nakładamy wykonane wcześniej dwa podłużne pasy (z biszkoptu o wymiarach 25x35cm).
  • wyłożenie drugiej części masy 8. na pasy wykładamy pozostałą część masy przeznaczonej do przełożenia. Całość wyrównujemy.
  • nałożenie biszkoptu 9. Ostatni element przełożenia toru stanowi przyłożenie trzeciego upieczonego biszkoptu o wymiarach 30x38cm. Przed przyłożeniem warto go podzielić na połowę.

    I tak tort jest gotowy. Pozostała dekoracja.
  • Wygładzenie tortu 10. Do dekoracji wykorzystujemy druga połowę wydzielonej masy. Dekoracje zaczynamy od pokrycia tortu masą i wygładzenia.
  • wykonanie boków 11. W następnej kolejności wykonujemy zarys kartek.
  • dekorowanie 12. Jasną masą wykonujemy wstążkę, obramowanie księgi i hostii. Pozostałą część masy barwimy odpowiednio na zielono, różowo, fioletowo i brązowo.

    Brązową masą piszemy napis.
  • dekorowanie c.d. 13. Różową masą wykonujemy różyczki, fioletową winogrona. Ostatni element wykończenia stanowi wykonanie listków zielona masą oraz wykonanie IHS perełkami.
    GOTOWE!!!


    Biszkopty na każdym etapie przekładania tortu ponczujemy, nasączamy sokiem spod brzoskwiń.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Masa śmietanowa
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Przy zakupie min. 2 produktów,... więcej»
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
+
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Online
Stacjonarnie

Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
-40% na wszystkie produkty
-40% na wszystkie produkty
Rabat 40% na wszystkie nieprze... więcej»
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
+
-40% na wszystkie produkty
Online

Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
-20% na nową kolekcję
-20% na nową kolekcję
Rabat 20% na nieprzecenione be... więcej»
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
+
-20% na nową kolekcję
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na nieprzecenione bestsellery i produkty z nowej kolekcji. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych (w Warszawie i Krakowie) i online na balaganstudio.com. Z wyłączeniem kolekcji biżuterii Balagan・W.KRUK・Felicita! Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
do -40%
do -40%
Rabat do -40% na wszystkie but... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować