Bardzo efektowny i elegancki tort z dekoracją z papieru ryżowego. W środku kryje w sobie tradycyjne kremy maślano-jajeczne z wiśniami, alkoholem i czekoladą.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
Składniki na tort o średnicy 20cm i wysokości 14cm:
Tydzień przed pieczeniem:
1 słoik wiśni: odsączyć z soku i zalać wódką
Tort kasate z dekoracją z papieru ryżowego i tynkiem milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka z cukrem ubijać tak długo, aż potroją objętość. Mąkę przesiać w dwóch turach mieszając za każdym razem delikatnie, ale dokładnie za pomocą szpatułki. Wlać masło i wymieszać całość do połączenia. Masę przelać do rantu wyłożonego na spodzie papierem do pieczenia. Biszkopt piec 35-40 minut w 165 stopniach góra-dół na dolnym poziomie piekarnika do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce i przekroić na 3 blaty.
2.Dekoracje z papieru ryżowego: na talerzyk wlać wodę, dodać kilka kropel barwnika i zamoczyć papier. Kiedy będzie miękki wyłożyć go na matę silikonową i utworzyć pożądany kształt. Zostawić na dobę do wysuszenia. Kiedy będzie twardy rozrobić złoty barwnik w spirytusie i pomalować brzegi. Wysuszyć.
3.Krem: wiśnie odsączyć z alkoholu. Jajka ubijać z cukrem (i ewentualnie mlekiem) na parze w kąpieli wodnej około 30-40 minut, aż masa będzie puszysta, gęsta i lekko piankowa. Wystudzić na blacie do temp. pokojowej. Masło w temp. pokojowej ubić na puszystą i jasną masę. Stopniowo bardzo powoli dodawać masę jajeczną uważając, aby się nie zwarzyła. Należy to robić ręcznie. Kiedy cała masa będzie dodana do masła podzielić ją na 2 części. Do jednej dodać kakao i wiśnie, połączyć. Do drugiej dodać posiekaną czekoladę.
4.Składanie tortu: na podkład położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć go alkoholem z wiśni, dodać krem ciemny z wiśniami, nałożyć kolejny blat i ponownie nasączyć. Nałożyć krem z czekoladą, ostatni blat biszkoptu. Lekko nasączyć. Tort włożyć do lodówki na noc.
5.Tynkowanie i dekoracje tortu: mleko w proszku przesiać dokładnie. Cukier rozpuścić w mleku podgrzewając do momentu, aż całość uzyska jednolitą masę. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na jasny i puszysty krem. Kiedy jest dobrze ubite wlewać wolnym strumieniem mleko z cukrem i dokładnie ubić. Wsypywać powoli mleko w proszku i cały krem ubijać do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. W tym momencie można zabarwić krem lub wybielić go za pomocą barwników spożywczych. Kilka minut mieszać szpatułą, aby krem był gładki.
6.Tort wyjąć z lodówki. Nałożyć pierwszą cienką warstwę kremu, wyrównać. Włożyć na godzinę do lodówki. Ponownie wyjąć i nałożyć tym razem nieco grubszą warstwę, wyrównać. Spirytus rozrobić w złotym barwniku. Za pomocą pędzelka pryskać na tort nierównomiernie. Tort schłodzić w lodówce. Przed podaniem wbić ozdoby z papieru ryżowego.
Komentarze