Tort kasate z dekoracją z papieru ryżowego i tynkiem milky way

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Bardzo efektowny i elegancki tort z dekoracją z papieru ryżowego. W środku kryje w sobie tradycyjne kremy maślano-jajeczne z wiśniami, alkoholem i czekoladą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Składniki na tort o średnicy 20cm i wysokości 14cm:

    Tydzień przed pieczeniem:
    1 słoik wiśni: odsączyć z soku i zalać wódką

    Biszkopt:
    6 jajek
    150g cukru drobnego
    180g mąki tortowej
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    40g rozpuszczonego i przestudzonego masła

    Krem kasate:
    część wspólna:
    8 jajek
    2 szklanki cukru
    1 szklanka mleka (można pominąć)
    400g masła w temp. pokojowej
    Część ciemna:
    2 łyżki kakao bez cukru
    Wiśnie odsączone z alkoholu
    Cześć jasna:
    1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

    Tynk milky way:
    2 kostki masła w temp. pokojowej
    140g mleka w proszku łaciate
    100g drobnego cukru
    100ml mleka

    Do dekoracji:
    Spirytus
    złoty barwnik w proszku

    Dekoracje z papieru ryżowego
    Papier ryżowy (ilość wg zapotrzebowania)
    Woda
    barwnik spożywczy
    Złoty barwnik lub farbka
    spirytus
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort kasate z dekoracją z papieru ryżowego i tynkiem milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubijać tak długo, aż potroją objętość. Mąkę przesiać w dwóch turach mieszając za każdym razem delikatnie, ale dokładnie za pomocą szpatułki. Wlać masło i wymieszać całość do połączenia. Masę przelać do rantu wyłożonego na spodzie papierem do pieczenia. Biszkopt piec 35-40 minut w 165 stopniach góra-dół na dolnym poziomie piekarnika do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce i przekroić na 3 blaty.
  • 2. Dekoracje z papieru ryżowego: na talerzyk wlać wodę, dodać kilka kropel barwnika i zamoczyć papier. Kiedy będzie miękki wyłożyć go na matę silikonową i utworzyć pożądany kształt. Zostawić na dobę do wysuszenia. Kiedy będzie twardy rozrobić złoty barwnik w spirytusie i pomalować brzegi. Wysuszyć.
  • 3. Krem: wiśnie odsączyć z alkoholu. Jajka ubijać z cukrem (i ewentualnie mlekiem) na parze w kąpieli wodnej około 30-40 minut, aż masa będzie puszysta, gęsta i lekko piankowa. Wystudzić na blacie do temp. pokojowej. Masło w temp. pokojowej ubić na puszystą i jasną masę. Stopniowo bardzo powoli dodawać masę jajeczną uważając, aby się nie zwarzyła. Należy to robić ręcznie. Kiedy cała masa będzie dodana do masła podzielić ją na 2 części. Do jednej dodać kakao i wiśnie, połączyć. Do drugiej dodać posiekaną czekoladę.
  • 4. Składanie tortu: na podkład położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć go alkoholem z wiśni, dodać krem ciemny z wiśniami, nałożyć kolejny blat i ponownie nasączyć. Nałożyć krem z czekoladą, ostatni blat biszkoptu. Lekko nasączyć. Tort włożyć do lodówki na noc.
  • 5. Tynkowanie i dekoracje tortu: mleko w proszku przesiać dokładnie. Cukier rozpuścić w mleku podgrzewając do momentu, aż całość uzyska jednolitą masę. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na jasny i puszysty krem. Kiedy jest dobrze ubite wlewać wolnym strumieniem mleko z cukrem i dokładnie ubić. Wsypywać powoli mleko w proszku i cały krem ubijać do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. W tym momencie można zabarwić krem lub wybielić go za pomocą barwników spożywczych. Kilka minut mieszać szpatułą, aby krem był gładki.
  • 6. Tort wyjąć z lodówki. Nałożyć pierwszą cienką warstwę kremu, wyrównać. Włożyć na godzinę do lodówki. Ponownie wyjąć i nałożyć tym razem nieco grubszą warstwę, wyrównać. Spirytus rozrobić w złotym barwniku. Za pomocą pędzelka pryskać na tort nierównomiernie. Tort schłodzić w lodówce. Przed podaniem wbić ozdoby z papieru ryżowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.55 (587 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way

To może cię zainteresować