Puszysty, aksamitny i wyjątkowo smaczny krem jest idealnym wypełnieniem tortów dla dzieci. Torty z tymi batonikami robiłam już kilka razy i krem z odpowiednikami milky way (Lidl) jest dużo smaczniejszy niż z oryginalnymi.
3 godz.
Składniki:
Składniki (tortownica o śr. 27cm):
Biszkopt (pieczemy 2 biszkopty z 6 jaj - każdy przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe):
6 dużych jaj
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Krem Milky Way:
300-330 ml śmietanki kremówki
200 g batoników
500 g mascarpone
Poncz:
1 szklanka wody
sok z 1 cytryny
2 op. cukru waniliowego
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
konfitura z ulubionych owoców
1 l śmietany kremówka (ilość potrzebna do wykonania ozdoby z fotografii)
2 op. cukru waniliowego
3 śmietan-fixy
kakao
barwniki
Tort milky way z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.
Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.
2.Krem: śmietankę kremówkę wlewamy do rondelka, wstawiamy na najmniejszy palnik, podgrzewamy. W tym czasie batoniki kroimy na drobną kostkę i wrzucamy do kremówki. Mieszamy do całkowitego roztopienia batoników. Zdejmujemy z ognia, studzimy, wkładamy do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia dobrze schłodzoną kremówkę z batonikami ubijamy na sztywno, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mascarpone. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
3.Przygotowujemy poncz: dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
4.Na tacy pod tort układamy pierwszy biszkopt, nasączamy ponczem, smarujemy cienką warstwą konfitur oraz 1/3 kremu milky way. Podobnie postępujemy z kolejnymi warstwami. Całość przykrywamy czwartym biszkoptem, którego bardzo delikatnie nasączamy.
Dwie górne warstwy wycięłam w kształcie czachy z Monster High :)
5.Kremówkę ubijamy z cukrami waniliowymi i śmietan-fixami na sztywno. Zabarwiamy potrzebną ilość wybranym kolorem i tworzymy dowolny kształt/postać za pomocą małej szprycy.
Komentarze