Tort Milky Way z mascarpone

4.5 (195 ocen)

  • 3 godz.

Puszysty, aksamitny i wyjątkowo smaczny krem jest idealnym wypełnieniem tortów dla dzieci. Torty z tymi batonikami robiłam już kilka razy i krem z odpowiednikami milky way (Lidl) jest dużo smaczniejszy niż z oryginalnymi.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki (tortownica o śr. 27cm):

    Biszkopt (pieczemy 2 biszkopty z 6 jaj - każdy przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe):

    6 dużych jaj
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

    Krem Milky Way:

    300-330 ml śmietanki kremówki
    200 g batoników
    500 g mascarpone

    Poncz:

    1 szklanka wody
    sok z 1 cytryny
    2 op. cukru waniliowego
    3 łyżki cukru

    Dodatkowo:

    konfitura z ulubionych owoców
    1 l śmietany kremówka (ilość potrzebna do wykonania ozdoby z fotografii)
    2 op. cukru waniliowego
    3 śmietan-fixy
    kakao
    barwniki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort milky way z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.

    Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.
  • 2. Krem: śmietankę kremówkę wlewamy do rondelka, wstawiamy na najmniejszy palnik, podgrzewamy. W tym czasie batoniki kroimy na drobną kostkę i wrzucamy do kremówki. Mieszamy do całkowitego roztopienia batoników. Zdejmujemy z ognia, studzimy, wkładamy do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia dobrze schłodzoną kremówkę z batonikami ubijamy na sztywno, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mascarpone. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Przygotowujemy poncz: dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  • 4. Na tacy pod tort układamy pierwszy biszkopt, nasączamy ponczem, smarujemy cienką warstwą konfitur oraz 1/3 kremu milky way. Podobnie postępujemy z kolejnymi warstwami. Całość przykrywamy czwartym biszkoptem, którego bardzo delikatnie nasączamy.

    Dwie górne warstwy wycięłam w kształcie czachy z Monster High :)
  • 5. Kremówkę ubijamy z cukrami waniliowymi i śmietan-fixami na sztywno. Zabarwiamy potrzebną ilość wybranym kolorem i tworzymy dowolny kształt/postać za pomocą małej szprycy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować