Tort typu “fault line cake”. Ostatnio modne torty, tort ukazuje jakby środek tortu, ale to tylko dekoracja. Można różnie ten pas udekorować, kwiatkami z masy, kolorowymi rozetkami, ozdobami cukierniczymi, ciasteczkami,owocami itd.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-180 g cukru
-120 g mąki tortowej
-120 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
DO POSMAROWANIA:
-100 g 100 % owoców wiśni
KREM CZEKOLADOWY:
-330 ml.śmietanki 30 %
-100 g gorzkiej czekolady
-25 g cukru pudru
-1 śmietan-fix
-500 g serka mascarpone
-15 g żelatyny
-ok. 100 ml wody
KREM Z BRZOSKWINIAMI:
-330 ml śmietanki 30 %
-20 g cukru pudru
-1 śmietan-fix
-500 g serka mascarpone
-15 g żelatyny
-ok. 100 ml wody
-1/2 puszki z brzoskwiniami
MASA KAJMAKOWA :
-400 g masła
-510 g kajmaku waniliowego
OZDOBY:
-200 g mleka w proszku
-200 g cukru pudru
-ok. 60 ml mleka w płynie
-barwniki jadalne
-ozdoby cukiernicze
Tort imieninowy z "linią uskoku" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
2.Spodni blat biszkoptowy, ułożyć w tej samej tortownicy, co się piekł. Boki jednak zabezpieczyć wyżej. Biszkopt posmarować powidłami.
3.krem czekoladowy-Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance, połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie dodać porcjami serek i miksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć syropem z brzoskwiń.
5.krem z brzoskwiniami- Najpierw odsączyć brzoskwinie i pokroić w kostkę.Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie dodać porcjami serek i miksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.
6.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''.
7.masa Kajmakowa -Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dodawać po trochu miękkiej masy Kajmakowej. Cały tort posmarować cienką warstwą masy.
8.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Małą część zafarbować i masę przechowywać w woreczku foliowym.
Zrobić różne kwiatki i przykleić do jeszcze nie zastygłej pierwszej masy wokół tortu.Albo poprzyklejać odrobinką tej masy.
9.Ponownie posmarować resztą kremu, górę i do warstwy z kwiatkami, jak i dół też do kwiatków.Specjalnie tą masą smarować nie równo w uskoki przy kwiatkach i grubiej. Najpierw trochę wygładzić a potem za pomocą zgniecionego kawałka ręcznika papierowego poklepać.
10.Nierówne kraje masy przy kwiatkach, pomalować na złoto. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym noże.
Komentarze