Tort Imieninowy z "linią uskoku"

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort typu “fault line cake”. Ostatnio modne torty, tort ukazuje jakby środek tortu, ale to tylko dekoracja. Można różnie ten pas udekorować, kwiatkami z masy, kolorowymi rozetkami, ozdobami cukierniczymi, ciasteczkami,owocami itd.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -180 g cukru
    -120 g mąki tortowej
    -120 g mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    DO POSMAROWANIA:
    -100 g 100 % owoców wiśni

    KREM CZEKOLADOWY:
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -100 g gorzkiej czekolady
    -25 g cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -500 g serka mascarpone
    -15 g żelatyny
    -ok. 100 ml wody

    KREM Z BRZOSKWINIAMI:
    -330 ml śmietanki 30 %
    -20 g cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -500 g serka mascarpone
    -15 g żelatyny
    -ok. 100 ml wody
    -1/2 puszki z brzoskwiniami

    MASA KAJMAKOWA :
    -400 g masła
    -510 g kajmaku waniliowego

    OZDOBY:
    -200 g mleka w proszku
    -200 g cukru pudru
    -ok. 60 ml mleka w płynie
    -barwniki jadalne
    -ozdoby cukiernicze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort imieninowy z "linią uskoku" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Imieninowy z "linią uskoku" 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
  • Tort Imieninowy z "linią uskoku" 2. Spodni blat biszkoptowy, ułożyć w tej samej tortownicy, co się piekł. Boki jednak zabezpieczyć wyżej. Biszkopt posmarować powidłami.
  • Tort Imieninowy z "linią uskoku" 3. krem czekoladowy-Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance, połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie dodać porcjami serek i miksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.
  • Tort Imieninowy z "linią uskoku" 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć syropem z brzoskwiń.
  • Tort Imieninowy z "linią uskoku" 5. krem z brzoskwiniami- Najpierw odsączyć brzoskwinie i pokroić w kostkę.Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie dodać porcjami serek i miksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.
  • Tort Imieninowy z "linią uskoku" 6. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.
    Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''.
  • Tort Imieninowy z linią uskoku 7. masa Kajmakowa -Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dodawać po trochu miękkiej masy Kajmakowej. Cały tort posmarować cienką warstwą masy.
  • Tort Imieninowy z "linią uskoku" 8. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Małą część zafarbować i masę przechowywać w woreczku foliowym.
    Zrobić różne kwiatki i przykleić do jeszcze nie zastygłej pierwszej masy wokół tortu.Albo poprzyklejać odrobinką tej masy.
  • Tort Imieninowy z "linią uskoku" 9. Ponownie posmarować resztą kremu, górę i do warstwy z kwiatkami, jak i dół też do kwiatków.Specjalnie tą masą smarować nie równo w uskoki przy kwiatkach i grubiej. Najpierw trochę wygładzić a potem za pomocą zgniecionego kawałka ręcznika papierowego poklepać.
  • Tort Imieninowy z "linią uskoku" 10. Nierówne kraje masy przy kwiatkach, pomalować na złoto. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym noże.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować