Tort typu “fault line cake” . W pasie umieściłam szyszki z masy z mleka w proszku.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-180 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
DO NASĄCZENIA:
-3/4 szklanki mocnej kawy, posłodzonej
KREM JEŻYNOWY:
-150 ml.śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-500 g. serka mascarpone
-200 g. jogurtu greckiego
-200 ml. musu z jeżyn
-15 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
KREM STRACCIATELLO:
-350 ml.śmietanki 30 %
-100 g. gorzkiej czekolady
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-500 g. serka mascarpone
-200 g. jogurtu greckiego
-15 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
MASA DO TYNKOWANIA:
-600 g. masła
-400 g. masy Kajmakowej
OZDOBY:
-200 g. mleka w proszku
-200 g. cukru pudru
-ok.60 ml. mleka w płynie
-barwniki jadalne
Tort imieninowy z linią szyszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
2.Spód biszkoptu ułożyć w tej samej tortownicy, lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.Nasączyć połową kawy.
3.krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie dodać porcjami serek, jogurt, mus i miksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.
5.krem 2-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym, że utartą czekoladę dodać na koniec po żelatynie i wymieszać. Wylać do tortownicy.
6.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin w lodówce.
7.Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przykryć podkładem na torty, potem paterą i obrócić do "góry nogami".
8.tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dodawać po trochu miękkiej masy Kajmakowej. Cały tort posmarować cienką warstwą masy.
9.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Zafarbować na brązowo i wycisnąć szyszki w specjalnych formach silikonowych.
10.Szyszki przykleić do jeszcze nie zastygłej pierwszej masy wokół tortu.
11.Ponownie posmarować resztą kremu, górę i do warstwy z szyszkami, jak i dół też do szyszek.Specjalnie tą masą smarować nie równo w uskoki przy szyszkach. Najpierw trochę wygładzić a potem za pomocą zgniecionego kawałka ręcznika papierowego poklepać.
12.Nierówne kraje masy przy szyszkach, pomalować na złoto.
13.Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym noże.
Komentarze