Tort imieninowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kakaowy biszkopt przełożony trzema masami, frużeliną brzoskwiniową i dżemem wiśniowym, tynk Milky Way

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    - 7 jajek
    - 150g cukru drobnego
    - 120g mąki pszennej
    - 40 g gorzkiego kakao
    - kilka kropli olejku arakowego
    KREM BRZOSKIWNIOWY
    FRUŻELINA BRZOSKWINIOWA
    KREM MILKY WAY
    KREM ŚMIETANKOWY
    TYNK MILKY WAY
    DRIP CZEKOLADOWY
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort imieninowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT 1. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z kakao przez sito. Oddzielić białka od żółtek. Włączyć piekarnik na 165*C, grzanie góra-dół.
    Białka ze szczyptą soli ubijać na sztywno. Dodawać po łyżce drobnego cukru do wypieków. Cały czas na najwyższych obrotach. Jak cały cukier zmiksujemy, dodawać po jednym żółtku i na zakończenie kilka kropli olejku zapachowego. Odłożyć mikser. Szpatułką połączyć masę jajeczną z mąką i kakao. Przełożyć do formy. Papier wykładamy tylko na spód, boków formy nie smarować.
    Piec przez 45-50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i uderzyć lekko o blat. Biszkopt pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie nożem oddzielić boki biszkoptu od rantu, wyjąc i odwrócić do góry dnem.
  • TORT 2. FRUŻELINA BRZOSKWINIOWA:
    3 połówki brzoskwiń z puszki
    140ml soku z brzoskwiń + 40ml zimnej wody
    pół łyżki cukru
    1 łyżeczka żelatyny w proszku + 1 łyżki zimnej wody
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

    Brzoskwinie odsączyć i pokroić na małe kawałeczki. Odłożyć na bok. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Do rondelka wlać syrop z brzoskwiń, wodę i cukier. Lekko zagotować. Zdjąć z palnika i dodać wodę z mąką ziemniaczaną. Dobrze zamieszać i z powrotem wstawić na palnik. Chwilę pogotować i wyłączyć palnik. Dodać napęczniałą żelatynę i energicznie ze sobą połączyć. Dodać brzoskwinie, przemieszać i odstawić do przestygnięcia. Jak ostygnie włożyć do lodówki na kilka godzin.
    Przed położeniem na tort, wyjąć wcześniej frużelinę z lodówki aby się ociepliła.

    KREM BRZOSKWINIOWY:
    2 połówki brzoskwini
    250g serka mascarpone
    200g śmietanki 30%
    śmietan-fix 9g
    2 łyżki cukru pudru

    Śmietanka i mascarpone muszą być zimne. Brzoskwinie zblendować. Śmietankę 30% ubijać na sztywno na najwyższych obrotach. Dodać śmietan-fix i cukier puder. Jak już ładnie zgęstnieje dodać mascarpone. Na koniec dołożyć mus z brzoskwiń, połączyć ze sobą.

    KREM Z BATONIKAMI MILKY WAY:
    200g śmietanki 30%
    6 batoników Milky Way
    250g mascarpone

    Dzień wcześniej rozpuszczamy batoniki w śmietance. Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Batoniki kroimy w kawałeczki i dorzucamy do śmietanki. Mieszamy cały czas aż rozpuszczą nam się wszystkie batoniki, chwilę to potrwa. Jak wszystko się rozpuści, wyłączamy palnik i czekamy aż ostygnie. Nakrywamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia wyciągamy z lodówki i od razu ubijamy na najszybszych obrotach, jak zgęstnieje dodajemy zimne mascarpone i razem łączymy w pyszny krem.

    KREM ŚMIETANKOWY:
    200g śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    śmietan-fix 9g (opcjonalnie)
    250g mascarpone

    Zimną śmietanę ubijamy na najszybszych obrotach na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodajemy mascarpone i łączymy dokładnie.

    TYNK MILKY WAY:
    70ml mleka 3,2%
    70g drobnego cukru
    100g mleka w proszku
    280g masła 82%

    Mleko w proszku przesiać.
    W rondelku rozpuścić cukier w mleku 3,2%, mleka nie zagotować tylko lekko podgrzać.
    W misce ucieramy masło (w temperaturze pokojowej) na jasną i puszystą masę, ok. 12-15min.
    Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku, energicznie ze sobą łączymy na jednolitą masę. Dodajemy masę do utartego masła w dwóch turach. Całość miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania jednolitego kremu. W tym momencie można dodać jakiś barwnik, jak mamy taką potrzebę. Najpierw miksujemy na najwyższych obrotach a potem chwilę na małych, aby pozbyć się powietrza w kremie.
    Tort przed otynkowaniem powinien być wcześniej dobrze schłodzony.
    Pierwsza warstwa tynku powinna być cienka i tort trzeba schłodzić w lodówce min. 30 min do godziny. Tynk trzymamy w tym czasie na blacie. Po tym czasie tynkujemy już pozostałą resztą kremu i ozdabiamy.
    Tort kroimy gorącym nożem.

    DRIP CZEKOLADOWY:
    100g czekolady deserowej
    100g śmietanki 30%

    Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Drip dajemy na tort na dobrze schłodzonym tynku.


    SKŁADANIE TORTU:

    BLAT – PONCZ - CIENKA WARSTWA KREMU BRZOSKWINIOWEGO - FRUŻELINA BRZOSKWINIOWA - RESZTA KREMU BRZOSKWINIOWEGO – BLAT – PONCZ - KREM MILKY WAY – BLAT – PONCZ - CIENKA WARTSWA DŻEMU WIŚNIOWEGO - KREM ŚMIETANKOWY-BLAT - TYNK MILKY WAY – DRIP

Porady

Tort był potrzebny na sobotę, więc pracę rozłożyłam tak: ŚRODA: upiekłam biszkopt w rancie, przygotowałam frużelinę brzoskwiniową i schowałam do lodówki oraz rozpuściłam batoniki Milky Way w śmietance i schowałam do lodówki. CZWARTEK: przekroiłam biszkopt na 4 blaty i zaczęłam składać tort w rancie przekładając masami (masy robiłam na bieżąco) i włożyłam do lodówki (dobrze zabezpieczony przed pochłanianiem zapachów z lodówki). PIĄTEK: wyjęłam tort z rantu, tort się nieco ocieplał a ja w tym czasie przygotowałam tynk Milky Way, nałożyłam pierwszą warstwę tynku CIENKĄ i odłożyłam do lodówki na godzinę. Po tym czasie dokończyłam tynkować tort resztą. Położyłam dekorację i schowałam do lodówki. SOBOTA: rano przygotowałam drip, wylałam na tort i jeszcze schłodziłam tort przed wydaniem. Tort kroimy gorącym nożem, wystarczy przelać wrzątkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować