TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

  • wyświetlono: 2641 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Tort upiekłam na swoje urodziny i męża imieniny. Które obchodzimy tego samego dnia.

Babcia Tereska
  • 16 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

biszkopt jasny:
-4 jajka
-150 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

biszkopt ciemny:
-4 jajka
-150 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g.(1 łyżka kakao+ mąka ziemniaczana)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

nasączenie:
-1 dżem brzoskwiniowy-410 g.
-1/2 szklanki gorącej wody

krem czekoladowy ciemny :
-250 ml. śmietanki 30 %
-100 g. czekolady ciemnej
-1 krem czekoladowy do tortów-w proszku
-3 łyżeczek żelatyny
-1/3 szklanki wody
-1 serek DANIO XXL-220 g.
-1 jogurt grecki-250 g.

krem czekoladowy biały:
-250 ml. śmietanki 30 %
-100 g. czekolady białej
-1 krem waniliowy do tortów-w proszku
-3 łyżeczek żelatyny
-1/3 szklanki wody
-1 serek DANIO XXL-220 g.
-1 jogurt grecki-250 g.

krem czekoladowy tiramisu:
-250 ml. śmietanki 30 %
-100 g. czekolady krówkowej
-1 krem do tortów tiramisu-w proszku
-3 łyżeczek żelatyny
-1/3 szklanki wody
-1 serek DANIO XXL-220 g.
-1 jogurt grecki-250 g.

ozdoby czekoladowe:
-2 gorzkie czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

  • biszkopt jasny1. biszkopt jasny-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30 cm.wyłożonej papierem tylko na dole.
    Piec ok.25 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić.
  • biszkopt ciemny2. biszkopt ciemny- Postąpić jak poprzednio, tylko z kakaem.
  • krojenie biszkoptów3. Po przestygnięciu oba,przekroić na dwie połówki.
    Dwa blaty jednego koloru, włożyć do dwóch tortownic
  • nasączenie4. Dżem wymieszać z gorącą wodą. Ma starczyć na nasączenie 3 blatów biszkoptowych.
    Nasączyć dwa w w tortownicy i resztę odstawić.
  • warstwa kremu ciemnego5. krem czekoladowy ciemny-Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku. Dodać porcjami serek i jogurt, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo. Wyłożyć po połowie do dwóch tortownic.
  • przekładanie biszkoptów6. Przykryć drugimi blatami biszkoptowymi. Tylko w jednej tortownicy nasączyć dżemem.
  • wyrównanie tortu7. krem czekoladowy biały-Z kremem jasnym, tak samo postępujemy jak z ciemnym.
    Większą połowę wykładamy na biszkopt na paterze.(reszta na rozetki)
    Przykrywamy drugą częścią tortu.
    Zaraz resztę kremu,wkładamy do woreczka cukierniczego i robimy osobno na innej tacce rozetki. Nie można zwlekać, bo krem stwardnieje.Schładzamy tort i rozetki w lodówce.
    Potem przenosimy tort na tackę i wyrównujemy boki.
  • tort posmarowany8. krem czekoladowy tiramisu- Z tym kremem postępujemy tak samo jak z poprzednimi.Smarujemy cały tort i robimy ozdobny wzorek.
  • rozetki9. Nożem przenosimy rozetki na tort.
  • dekorowanie10. Przyklejamy ozdoby.
  • przygotowanie do malowania ozdób11. ozdoby- Malujemy wzór w/g własnej fantazji. Robimy rożek z papieru.Przygotowujemy pocięty papier w kartki.Czekolady roztapiamy nad parą i wlewamy do rożka, który dokładnie zakręcamy.
  • malowanie ozdób12. Malujemy czekoladą na kartkach, w/g wzoru. Przesuwamy dalej kartkę i malujemy następną ozdobę.
  • malowanie13. Wkładamy kartki z namalowanymi wzorami, do lodówki, na jakiś czas, aż ozdoby stwardnieją.
  • ozdoby odczepione14. Ostrożnie odczepiamy od papieru i znowu wkładamy do lodówki. Wyjmujemy dopiero do dekoracji. Ozdoby są bardzo delikatne i szybko robią się miękkie.
  • ozdabianie15. Przyklejamy do kremu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedżem brzoskwiniowyrozetkitort okazjonalnykrem czekoladowy białytort urodzinowo-imieninowytort z ozdobami czekoladowymikrem czekoladowy ciemnykrem czekoladowy tiramisu

Komentarze

Podobne przepisy

TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI''

Tort na bal urodzinowy dla miłośnika...

TORT IMIENINOWY Z KOLOROWĄ GLAZURĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT IMIENINOWY Z KOLOROWĄ GLAZURĄ

Tort z kremem truskawkowym i stracciatello.Tort...

TORT URODZINOWY-TRUSKAWKOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY-TRUSKAWKOWY

Tort na urodziny z biszkoptem....

TORT URODZINOWY ''WIOSNA''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY ''WIOSNA''

Tort z biszkoptem i kremem serowym....

TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA''

Tort zrobiłam dla wnuczka na imprezę...

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Tort dla dzieci na imprezę urodzinową....

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.