TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

4.5 (155 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort upiekłam na swoje urodziny i męża imieniny. Które obchodzimy tego samego dnia.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt jasny:
    -4 jajka
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt ciemny:
    -4 jajka
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g.(1 łyżka kakao+ mąka ziemniaczana)
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1 dżem brzoskwiniowy-410 g.
    -1/2 szklanki gorącej wody

    krem czekoladowy ciemny :
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. czekolady ciemnej
    -1 krem czekoladowy do tortów-w proszku
    -3 łyżeczek żelatyny
    -1/3 szklanki wody
    -1 serek DANIO XXL-220 g.
    -1 jogurt grecki-250 g.

    krem czekoladowy biały:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. czekolady białej
    -1 krem waniliowy do tortów-w proszku
    -3 łyżeczek żelatyny
    -1/3 szklanki wody
    -1 serek DANIO XXL-220 g.
    -1 jogurt grecki-250 g.

    krem czekoladowy tiramisu:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. czekolady krówkowej
    -1 krem do tortów tiramisu-w proszku
    -3 łyżeczek żelatyny
    -1/3 szklanki wody
    -1 serek DANIO XXL-220 g.
    -1 jogurt grecki-250 g.

    ozdoby czekoladowe:
    -2 gorzkie czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort urodzinowo-imieninowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt jasny 1. biszkopt jasny-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30 cm.wyłożonej papierem tylko na dole.
    Piec ok.25 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić.
  • biszkopt ciemny 2. biszkopt ciemny- Postąpić jak poprzednio, tylko z kakaem.
  • krojenie biszkoptów 3. Po przestygnięciu oba,przekroić na dwie połówki.
    Dwa blaty jednego koloru, włożyć do dwóch tortownic
  • nasączenie 4. Dżem wymieszać z gorącą wodą. Ma starczyć na nasączenie 3 blatów biszkoptowych.
    Nasączyć dwa w w tortownicy i resztę odstawić.
  • warstwa kremu ciemnego 5. krem czekoladowy ciemny-Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku. Dodać porcjami serek i jogurt, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo. Wyłożyć po połowie do dwóch tortownic.
  • przekładanie biszkoptów 6. Przykryć drugimi blatami biszkoptowymi. Tylko w jednej tortownicy nasączyć dżemem.
  • wyrównanie tortu 7. krem czekoladowy biały-Z kremem jasnym, tak samo postępujemy jak z ciemnym.
    Większą połowę wykładamy na biszkopt na paterze.(reszta na rozetki)
    Przykrywamy drugą częścią tortu.
    Zaraz resztę kremu,wkładamy do woreczka cukierniczego i robimy osobno na innej tacce rozetki. Nie można zwlekać, bo krem stwardnieje.Schładzamy tort i rozetki w lodówce.
    Potem przenosimy tort na tackę i wyrównujemy boki.
  • tort posmarowany 8. krem czekoladowy tiramisu- Z tym kremem postępujemy tak samo jak z poprzednimi.Smarujemy cały tort i robimy ozdobny wzorek.
  • rozetki 9. Nożem przenosimy rozetki na tort.
  • dekorowanie 10. Przyklejamy ozdoby.
  • przygotowanie do malowania ozdób 11. ozdoby- Malujemy wzór w/g własnej fantazji. Robimy rożek z papieru.Przygotowujemy pocięty papier w kartki.Czekolady roztapiamy nad parą i wlewamy do rożka, który dokładnie zakręcamy.
  • malowanie ozdób 12. Malujemy czekoladą na kartkach, w/g wzoru. Przesuwamy dalej kartkę i malujemy następną ozdobę.
  • malowanie 13. Wkładamy kartki z namalowanymi wzorami, do lodówki, na jakiś czas, aż ozdoby stwardnieją.
  • ozdoby odczepione 14. Ostrożnie odczepiamy od papieru i znowu wkładamy do lodówki. Wyjmujemy dopiero do dekoracji. Ozdoby są bardzo delikatne i szybko robią się miękkie.
  • ozdabianie 15. Przyklejamy do kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY''

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

TORT IMIENINOWY Z POLEWĄ

To może cię zainteresować