Tort gruszkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort z plastrami gruszek w syropie oraz kremem gruszkowym i jasnym biszkoptem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • WITRAŻE:
    Gruszki (Około 20-30 sztuk wybrać najładniejsze plastry- na tort potrzeba około 20 plastrów)
    4 kolory barwnika spożywczego
    Woda (2 szklanki/1 kolor)
    Cukier (1 szklanka/1 kolor)
    Jadalny brokat
    Barwnik spożywczy w wybranym kolorze

    BISZKOPT
    6 jajek
    220g cukru
    170g mąki tortowej
    80g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    2 łyżki wody

    PONCZ
    Napar z zielonej herbaty

    KREM
    300g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    200g śmietanki 36%
    1 puszka gruszek

    KREM MAŚLANY
    1 kostka masła
    250 g cukru pudru
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki pokroić na 1,5mm plastry.
    Do garnków wlać wodę, dodać cukier, zagotować i dodać odrobinę barwnika. Plastry gruszek dodać do syropu: 5szt/1 kolor. Gotować 15 min. Wyłączyć i zostawić w syropie na 3 godz.
    Odsączyć gruszki na ręczniku papierowym. Suszyć plastry w piekarniku-75 stopni, 2 godz.
  • 2. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier i ubijać, aż cały się rozpuści. Dodać żółtka i chwilę miksować. Wsypać przesiane mąki i ręcznie wymieszać. Dodać wodę i olej i połączyć całość. Biszkopt przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. góra- dół 40 min. Po upieczeniu wyjąc z blaszki, wystudzić, Pokroić na 3 blaty.
  • 3. Krem gruszkowy: Gruszki odsączyć i pokroić w kostkę. Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem. Dodać gruszki i wymieszać.
  • 4. KREM MAŚLANY: Masło utrzeć na jasną puszystą masę. Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie. Pod koniec dodać mleko i połączyć całość w jednolitą masę.
  • 5. Pierwszą warstwę biszkoptu nasączyć herbatą.
    Nałożyć 1/2 kremu z gruszkami. Nałożyć drugi biszkopt, również nasączyć. Nałożyć resztę kremu. Położyć ostatni biszkopt i lekko nasączyć.
    Plastry gruszek posypać jadalnym brokatem.
    Krem maślany rozsmarować na górze i wkoło tortu. Przykleić gruszki na boki i dołożyć kilka na górę. Schłodzić tort przed podaniem.

Porady

Witraże i biszkopt zrobić dzień przed ale dekorować jak najkrócej przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować