Tort gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki pokroić na 1,5mm plastry.
Do garnków wlać wodę, dodać cukier, zagotować i dodać odrobinę barwnika. Plastry gruszek dodać do syropu: 5szt/1 kolor. Gotować 15 min. Wyłączyć i zostawić w syropie na 3 godz.
Odsączyć gruszki na ręczniku papierowym. Suszyć plastry w piekarniku-75 stopni, 2 godz.
2.BISZKOPT: Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier i ubijać, aż cały się rozpuści. Dodać żółtka i chwilę miksować. Wsypać przesiane mąki i ręcznie wymieszać. Dodać wodę i olej i połączyć całość. Biszkopt przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. góra- dół 40 min. Po upieczeniu wyjąc z blaszki, wystudzić, Pokroić na 3 blaty.
3.Krem gruszkowy: Gruszki odsączyć i pokroić w kostkę. Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem. Dodać gruszki i wymieszać.
4.KREM MAŚLANY: Masło utrzeć na jasną puszystą masę. Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie. Pod koniec dodać mleko i połączyć całość w jednolitą masę.
5.Pierwszą warstwę biszkoptu nasączyć herbatą.
Nałożyć 1/2 kremu z gruszkami. Nałożyć drugi biszkopt, również nasączyć. Nałożyć resztę kremu. Położyć ostatni biszkopt i lekko nasączyć.
Plastry gruszek posypać jadalnym brokatem.
Krem maślany rozsmarować na górze i wkoło tortu. Przykleić gruszki na boki i dołożyć kilka na górę. Schłodzić tort przed podaniem.
Porady
Witraże i biszkopt zrobić dzień przed ale dekorować jak najkrócej przed podaniem.
Komentarze