Tort gruszkowy

4.5 (202 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Nie wymagający dużo pracy lecz wiele cierpliwości tort gruszkowy, można upiec go również w formie ciasta - polecam :) Mój wypiek wyszedł bardzo wysoki - w zależności jaki mamy biszkopt, upiekłam go z 8 jaj, w przepisie podam mniejsza ilość, myślę że do tortownicy o śr. 24 cm w zupełności wystarcza.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    - 6 jaj
    - 3/4 szklanki maki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao
    - pół szklanki cukru
    - 1 łyżeczka cukru wanilinowego

    Do nasączenia:

    - łyżka soku z cytryny
    - 1/3 szklanki przegotowanej wody

    Dodatkowo i do przełożenia:

    - 6 dużych gruszek
    - 2 galaretki agrestowe i jedna brzoskwiniowa

    - 5 łyżeczek cukru wanilinowego
    - 1 łyżeczka cukru
    - 500 ml śmietany kremówki (36%) + łyżka cukru pudru
    - 4 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej-zetrzeć
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, dodać cukier, następnie po wymieszaniu dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mieszając już łyżką dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt pieczemy w tortownicy ok 35 min w piekarniku nagrzanym do temp 150 st. C. Wystudzić, podzielić na 2 równe części, każdą nasączyć przed dodaniem warstw.

    Obrać gruszki, wydrążyć gniazda nasienne, 3 z nich pokroić w drobniutką kostkę, a 3 w grubsze plasterki. Te pokrojone w plastry włożyć do rondelka, zalać 1 i 3/4 szkl. wody dodać łyżeczkę cukru i cukier wanilinowy, zagotować po czym zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez 3 min. Wyjąć owoce na durszlak, a w gotującej się wodzie z gruszek rozpuścić 1,5 galaretki agrestowej. Natomiast pozostałą część galaretki plus galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w szklance wrzątku. Plastry gruszek poukładać na nasączonej połówce biszkoptu (najlepiej na górnej części od strony skorupy) zalać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki aż całkowicie stężeje. Kremówkę ubić z łyżką pudru. 5-6 łyżek ubitej kremówki przełożyć na stężałą galaretkę i przykryć drugą połową ciasta. Do pozostałej ubitej wlać tężejącą galaretkę agrestowo-brzoskwiniową, miksować do połączenia, dodać pokrojone w kosteczkę gruszki, zamieszać, wstawić do lodówki na kilka minut. Tężejąca piankę przełożyć na ciasto, wyrównać, posypać startą czekoladą i schładzać najlepiej kilka godzin:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować