Gruszkowy tort pięknej heleny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę 21 średnicy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawiam na 175stopni góra - dół.
2.Biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Gdy piana jest sztywna dodaję żółtka. Do masy jajecznej powoli dosypuję mąkę przesianą z proszkiem i orzechy. Wylewam na blachę, piekę 40min do suchego patyczka.
3.Masa: Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do zgęstnienia. Gruszki odsączam z syropu, odkładam 2 - 3, resztę kroję w kostkę. Jogurty miksuję z cukrem pudrem i śmietanfixem, dodaję gęstniejącą galaretkę i wkładam na chwilę do lodówki by masa bardziej się usztywniła.
4.Biszkopt przekrawam na 3 blaty, nasączam syropem gruszkowym. Na pierwszy blat wykładam trochę masy, układam pokrojone gruszki i przykrywam resztą masy. Trzeci blat smaruję z góry i po bokach. Boki obsypuję mielonymi orzechami, na wierzchu układam pokrojone w plasterki gruszki i robię wzorki z kakao. Całość chłodzę najlepiej całą noc.
Porady
Do nasączenia można użyć również alkoholu. Słodycz masy proponuję dostosować do własnych upodobań, dla nas ta wersja jest najlepsza.
Komentarze