Masa jasna:
2 żółtka
1 cukier waniliowy (16g)
1 łyżka cukru
250 g serka mascarpone
1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl wody
1/2 szkl mleka w proszku
kilka kropli aromatu migdałowego
Masa czekoladowa:
1 l śmietany 36%
1/2 szkl cukru pudru
2 śmietan fixy
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl wody
2 czekolady gorzkie
10 łyżek wody do rozpuszczenia czekolady
25 ml rumu lub innego alkoholu
słoik (0.9 l) gruszek z syropu
150 g orzechów laskowych
Tort gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Miksując powoli wlewać olej. Mąkę wymieszać z wiórkami i skórką pomarańczową, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką.
2.Wyłożyć ciasto do tortownicy z papierem do pieczenia, równo rozsmarować. Posypać płatkami migdałowymi i piec 20 minut w temp. 170*C.
Po upieczeniu schłodzić.
3.Gruszki wyjąć z syropu i pokroić w kostkę.
4.Wyłuskane orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku oczyścić i posiekać.
Wystudzone ciasto włożyć z powrotem do tortownicy.
5.Masa jasna: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać serek i mleko w proszku dokładnie zmiksować. Dodać aromat migdałowy i rozpuszczoną żelatynę. Szybko wymieszać.
6.Masę wyłożyć na zimny spód, na masę gruszki i posypać orzechami. Wstawić do lodówki na czas robienia masy czekoladowej.
7.Do rondla wlać 10 łyżek wody, dodać połamaną czekoladę i mieszając rozpuścić na bardzo małym ogniu.Dodać alkohol i wymieszać.
8.Masa czekoladowa: Zimną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier i śmietan fixy. Dodać chłodną czekoladę i żelatynę.
9.Rant tortownicy podnieść 2 cm. w górę.
10.Wyłożyć masę czekoladową na orzechy, wyrównać i schłodzić w lodówce.
11.Boki tortu obsypać czekoladą w proszku a górę kakao. Dowolnie udekorować.
Komentarze