Tort gruszkowy

4.51 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszny, delikatny, niezbyt słodki. Polecam.

Składniki:

  • Spód:
    2 białka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    1/3 szkl oleju
    1/2 szkl wiórek kokosowych
    50 g skorki pomarańczowej kandyzowanej
    30 g płatków migdałowych

    Masa jasna:
    2 żółtka
    1 cukier waniliowy (16g)
    1 łyżka cukru
    250 g serka mascarpone
    1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl wody
    1/2 szkl mleka w proszku
    kilka kropli aromatu migdałowego

    Masa czekoladowa:
    1 l śmietany 36%
    1/2 szkl cukru pudru
    2 śmietan fixy
    5 łyżeczek żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl wody
    2 czekolady gorzkie
    10 łyżek wody do rozpuszczenia czekolady
    25 ml rumu lub innego alkoholu

    słoik (0.9 l) gruszek z syropu
    150 g orzechów laskowych

    1 łyżka kakao
    2 łyżki czekolady w proszku

    Tortownica: 26 cm
Wystaw ocenę:

4.51 (197 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Miksując powoli wlewać olej. Mąkę wymieszać z wiórkami i skórką pomarańczową, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Upieczone ciasto 2. Wyłożyć ciasto do tortownicy z papierem do pieczenia, równo rozsmarować. Posypać płatkami migdałowymi i piec 20 minut w temp. 170*C.
    Po upieczeniu schłodzić.
  • Gruszki 3. Gruszki wyjąć z syropu i pokroić w kostkę.
  • Orzechy 4. Wyłuskane orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku oczyścić i posiekać.
    Wystudzone ciasto włożyć z powrotem do tortownicy.
  • Masa jasna 5. Masa jasna: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać serek i mleko w proszku dokładnie zmiksować. Dodać aromat migdałowy i rozpuszczoną żelatynę. Szybko wymieszać.
  • Z masą, gruszkami i orzechami 6. Masę wyłożyć na zimny spód, na masę gruszki i posypać orzechami. Wstawić do lodówki na czas robienia masy czekoladowej.
  • Czekolada 7. Do rondla wlać 10 łyżek wody, dodać połamaną czekoladę i mieszając rozpuścić na bardzo małym ogniu.Dodać alkohol i wymieszać.
  • Masa czekoladowa 8. Masa czekoladowa: Zimną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier i śmietan fixy. Dodać chłodną czekoladę i żelatynę.
  • Podniesiony rant 9. Rant tortownicy podnieść 2 cm. w górę.
  • Do schłodzenia 10. Wyłożyć masę czekoladową na orzechy, wyrównać i schłodzić w lodówce.
  • Obsypać boki 11. Boki tortu obsypać czekoladą w proszku a górę kakao. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Orzechy Serek Wiórki kokosowe

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Poniedzialek 8.09.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=115 KH_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować