Tort gruszkowy

  • wyświetlono: 7072 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Pyszny, delikatny, niezbyt słodki. Polecam.

IMG_4402
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Spód:
2 białka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1/3 szkl oleju
1/2 szkl wiórek kokosowych
50 g skorki pomarańczowej kandyzowanej
30 g płatków migdałowych

Masa jasna:
2 żółtka
1 cukier waniliowy (16g)
1 łyżka cukru
250 g serka mascarpone
1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl wody
1/2 szkl mleka w proszku
kilka kropli aromatu migdałowego

Masa czekoladowa:
1 l śmietany 36%
1/2 szkl cukru pudru
2 śmietan fixy
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl wody
2 czekolady gorzkie
10 łyżek wody do rozpuszczenia czekolady
25 ml rumu lub innego alkoholu

słoik (0.9 l) gruszek z syropu
150 g orzechów laskowych

1 łyżka kakao
2 łyżki czekolady w proszku

Tortownica: 26 cm

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort gruszkowy

  • Ciasto1. Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Miksując powoli wlewać olej. Mąkę wymieszać z wiórkami i skórką pomarańczową, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Upieczone ciasto2. Wyłożyć ciasto do tortownicy z papierem do pieczenia, równo rozsmarować. Posypać płatkami migdałowymi i piec 20 minut w temp. 170*C.
    Po upieczeniu schłodzić.
  • Gruszki3. Gruszki wyjąć z syropu i pokroić w kostkę.
  • Orzechy4. Wyłuskane orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku oczyścić i posiekać.
    Wystudzone ciasto włożyć z powrotem do tortownicy.
  • Masa jasna5. Masa jasna: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać serek i mleko w proszku dokładnie zmiksować. Dodać aromat migdałowy i rozpuszczoną żelatynę. Szybko wymieszać.
  • Z masą, gruszkami i orzechami6. Masę wyłożyć na zimny spód, na masę gruszki i posypać orzechami. Wstawić do lodówki na czas robienia masy czekoladowej.
  • Czekolada7. Do rondla wlać 10 łyżek wody, dodać połamaną czekoladę i mieszając rozpuścić na bardzo małym ogniu.Dodać alkohol i wymieszać.
  • Masa czekoladowa8. Masa czekoladowa: Zimną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier i śmietan fixy. Dodać chłodną czekoladę i żelatynę.
  • Podniesiony rant9. Rant tortownicy podnieść 2 cm. w górę.
  • Do schłodzenia10. Wyłożyć masę czekoladową na orzechy, wyrównać i schłodzić w lodówce.
  • Obsypać boki11. Boki tortu obsypać czekoladą w proszku a górę kakao. Dowolnie udekorować.
PRZEPIS DNIA Poniedzialek 8.09.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=115 KH_01-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadtortwiórki kokosoweczekoladaorzechy laskowekakaoserek mascarponeprzepis_miesiąca1000tort gruszkowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Lody gruszkowe

Dodane przez: Skotka

Lody gruszkowe

Lody jednakowo smakują latem i...

Deser gruszkowy

Dodane przez: ewaeu

Deser gruszkowy

Deser ten , to nic innego jak polenta...

nuta gorzkiej czekolady z gruszkami

Dodane przez: gussskaaa

Gruszkowa pokusa

To ciasto smakuję całej rodzinie....

Autorska kostka gruszkowa

Dodane przez: Malinka88

KOSTKA GRUSZKOWA

Nadszedł sezon gruszek, za okna...

Dodane przez: Kwiatuszek1995

Kostka Gruszkowa

Kiedyś próbowałam tego ciasta w...

Gruszkowa rolada z bezą

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Gruszkowa rolada z bezą

Bajeczna i niepowtarzalna rolada...