Tort fiołkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort który zrobiłam z fiołkami które sama zrywałam. Ich zapach zapiera dech, a tort jest fajnie aromatyczny. Z fiołków można zrobić, cukier,syrop także naprawdę można poczarować. Czy będzie wam smakował, będzie bo pachnie naturą bez chemicznych aromatów.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:

    5 jaj wielkość M
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1/3 szklanki mąki z orzechów arachidowych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru

    syrop fiołkowy:

    2 szklanki płatków fiołków po obraniu
    2 szklanki wody
    1 cytryna
    5 łyżek cukru trzcinowego

    galaretka fiołkowa:

    1/2 porcji syropu fiołkowego / 200 ml około/
    2 łyżeczki żelatyny płaskie
    125 ml wody

    krem fiołkowy:

    250 g mascarpone
    350 ml śmietany kremówki 36 %
    1 łyżeczka żelatyny
    150 g czekolady białej
    1/2 porcji syropu fiołkowego /200 ml około/

    nasączenie:

    1 cytryna
    125 ml wina
    80 ml wody

    dekoracja:

    fiołki
    orzeszki w czekoladzie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort fiołkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puder fiołkowy/ płatki fiołków ułożone na blaszce na papierze do pieczenia posmarowane białkiem i posypane cukrem/ Wstawiam do piekarnika temp 75 stopni i suszę około godzinę aż będą suche. Na drugi dzień mielę w młynku do kawy.

    Biszkopt:

    Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam około minutę, potem kolejna łyżka cukru i dalej ubijam i tak do końca cukru. Jak piana jest lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąkę i proszek przesiewam, dodaję mąkę z orzeszków i wsypuję w trzech partiach i delikatnie mieszam od spodu łyżką. Formę o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Piekę około 40 minut do suchego patyczka.Wyjmuje z formy jak biszkopt jest zimny.

    Syrop fiołkowy:

    Fiołki obieram z płatków, resztę wyrzucam. Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut żeby zrobił się lekki syrop. Fiołki rozcieram w moździerzu z sokiem z cytryny i dodaję do syropu. Zagotowuję i odstawiam. Przecieram przez sitko żeby pozbyć się resztek kwiatków. One już i tak oddały aromat i kolor. Syrop dzielę na dwie części. Do jednej części dodaję 125 ml wody i namoczoną żelatynę i rozpuszczam jak jest gorący. Wylewam na talerz płaski duży i odstawiam do stężenia do lodówki na noc.

    Krem fiołkowy:

    Do drugiej części syropu dodaję namoczoną żelatynę , wlewam do miseczki i odstawiam na noc do lodówki. Do garnka łamię czekoladę białą, wlewam kremówkę i wstawiam na wolny gaz. Cały czas mieszam i podgrzewam aż się czekolada rozpuści, nie wolno zagotować. Jak przestygnie wstawiam na noc do lodówki.
    Na drugi dzień, do śmietany z czekoladą, dodaje mascarpone, galaretkę fiołkową i ubijam mikserem. Galaretka połączy się z kremem.

    Przełożenie:

    Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu, układam galaretkę, zsunęłam ją z talerza. Talerz z galaretką położyłam na garnku z gorącą wodą i chwile tak trzymałam, uważać żeby galaretka się nie roztopiła. Ona ma odejść od dna tylko. Na galaretkę kolejny biszkopt który nasączam. Potem 1/3 kremu, kolejny blat biszkoptu który smaruję kremem i boki też. Tort dekoruję fiołkami i posypuje pudrem fiołkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śmietana Kwiaty jadalne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować