Tort fiołkowy

  • wyświetlono: 162 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort który zrobiłam z fiołkami które sama zrywałam. Ich zapach zapiera dech, a tort jest fajnie aromatyczny. Z fiołków można zrobić, cukier,syrop także naprawdę można poczarować. Czy będzie wam smakował, będzie bo pachnie naturą bez chemicznych aromatów.

mysza75
  • 12 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:

5 jaj wielkość M
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki z orzechów arachidowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru

syrop fiołkowy:

2 szklanki płatków fiołków po obraniu
2 szklanki wody
1 cytryna
5 łyżek cukru trzcinowego

galaretka fiołkowa:

1/2 porcji syropu fiołkowego / 200 ml około/
2 łyżeczki żelatyny płaskie
125 ml wody

krem fiołkowy:

250 g mascarpone
350 ml śmietany kremówki 36 %
1 łyżeczka żelatyny
150 g czekolady białej
1/2 porcji syropu fiołkowego /200 ml około/

nasączenie:

1 cytryna
125 ml wina
80 ml wody

dekoracja:

fiołki
orzeszki w czekoladzie

Sposób przygotowania przepisu:

Tort fiołkowy

  • 1. Puder fiołkowy/ płatki fiołków ułożone na blaszce na papierze do pieczenia posmarowane białkiem i posypane cukrem/ Wstawiam do piekarnika temp 75 stopni i suszę około godzinę aż będą suche. Na drugi dzień mielę w młynku do kawy.

    Biszkopt:

    Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam około minutę, potem kolejna łyżka cukru i dalej ubijam i tak do końca cukru. Jak piana jest lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąkę i proszek przesiewam, dodaję mąkę z orzeszków i wsypuję w trzech partiach i delikatnie mieszam od spodu łyżką. Formę o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Piekę około 40 minut do suchego patyczka.Wyjmuje z formy jak biszkopt jest zimny.

    Syrop fiołkowy:

    Fiołki obieram z płatków, resztę wyrzucam. Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut żeby zrobił się lekki syrop. Fiołki rozcieram w moździerzu z sokiem z cytryny i dodaję do syropu. Zagotowuję i odstawiam. Przecieram przez sitko żeby pozbyć się resztek kwiatków. One już i tak oddały aromat i kolor. Syrop dzielę na dwie części. Do jednej części dodaję 125 ml wody i namoczoną żelatynę i rozpuszczam jak jest gorący. Wylewam na talerz płaski duży i odstawiam do stężenia do lodówki na noc.

    Krem fiołkowy:

    Do drugiej części syropu dodaję namoczoną żelatynę , wlewam do miseczki i odstawiam na noc do lodówki. Do garnka łamię czekoladę białą, wlewam kremówkę i wstawiam na wolny gaz. Cały czas mieszam i podgrzewam aż się czekolada rozpuści, nie wolno zagotować. Jak przestygnie wstawiam na noc do lodówki.
    Na drugi dzień, do śmietany z czekoladą, dodaje mascarpone, galaretkę fiołkową i ubijam mikserem. Galaretka połączy się z kremem.

    Przełożenie:

    Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu, układam galaretkę, zsunęłam ją z talerza. Talerz z galaretką położyłam na garnku z gorącą wodą i chwile tak trzymałam, uważać żeby galaretka się nie roztopiła. Ona ma odejść od dna tylko. Na galaretkę kolejny biszkopt który nasączam. Potem 1/3 kremu, kolejny blat biszkoptu który smaruję kremem i boki też. Tort dekoruję fiołkami i posypuje pudrem fiołkowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiszkoptDeserśmietanawiosnakwiatyfiołki

Komentarze

Podobne przepisy

Tort po przekrojeniu.

Dodane przez: Edzia89

Tort

Na przepis natchnęłam się przeglądając...

Tort

Dodane przez: czarrna

Tort

Pyszny tort z przepisu mojej Babci...

tort

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort

Smaczny i łatwy w wykonaniu torcik.

Tort Minionek

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort Minionek

Uwielbiam dekorować torty w stylu...

Śmietanowy tort

Dodane przez: wercia

tort

Ten tort zawsze gości na urodzinach.

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: bogusia82

Tort Szwarcwaldzki

Bardzo smaczny i efektowny tort...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE