Fiołkowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: CIASTO: Na stolnicę wykładamy mąkę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli jajko, żółtko, cukier, tłuszcz i proszek do pieczenia. Całość zagniatamy.
2.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Wykładamy nim dno przygotowanej tortownicy. Z pozostałości formujemy dekoracyjny brzeg. Ja wykonałem wałeczek, który następnie dociskałam widelcem, tak by powstał na nim wzór. Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C do zrumienienia.
3.Upieczone wyjmujemy i studzimy.
4.NADZIENIE: KREM: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
5.Między czasie miksujemy serek mascarpone. Do gładkiego dodajemy płynną czekoladę. Całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód mazurka. Ciasto schładzamy, by masa zastygła. Mazurka przed podaniem posypujemy świeżymi kwiatami fiołka. Gotowe.
Komentarze