Fiołkowy mazurek

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie pyszności, jak ten mazurek powstają szybko i prosto. Tym bardziej polecam go wykonać. Świeże, jadalne kwiaty to idealne wykończenia ciasta.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica w kształcie jajka
    Ciasto:
    • 35 dag mąki tortowej,
    • 3 łyżki cukru pudru,
    • 20 dag masła,
    • 1 jajko,
    • 1 żółtko,
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    • 250 gram serka mascarpone,
    • 200 gram białej czekolady,
    • Świeże kwiaty fiołka (ilość według uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Fiołkowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO: CIASTO: Na stolnicę wykładamy mąkę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli jajko, żółtko, cukier, tłuszcz i proszek do pieczenia. Całość zagniatamy.
  • Przed pieczeniem 2. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Wykładamy nim dno przygotowanej tortownicy. Z pozostałości formujemy dekoracyjny brzeg. Ja wykonałem wałeczek, który następnie dociskałam widelcem, tak by powstał na nim wzór. Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C do zrumienienia.
  • Studzenie 3. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
  • rozpuszczanie czekolady 4. NADZIENIE: KREM: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Wykładanie masy na ciasto 5. Między czasie miksujemy serek mascarpone. Do gładkiego dodajemy płynną czekoladę. Całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód mazurka. Ciasto schładzamy, by masa zastygła. Mazurka przed podaniem posypujemy świeżymi kwiatami fiołka. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Mascarpone Mąka Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować