TORT ESTERHAZY

4.49 (190 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

TYM RAZEM POLECAM PYSZNY TORT WĘGIERSKI SKŁADAJĄCY SIĘ Z KILKU WARSTW PŁATÓW BEZOWYCH PRZEKŁADANY KREMEM WANILIOWO-MAŚLANYM Z DODATKIEM LIKIERU AMARETTO JEST SYCĄCY I ELEGANCKI MOŻNA PODAĆ GO NA WIELKIE UROCZYSTOŚCI....

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 5 BLATÓW BEZOWYCH :
    -8 DUŻYCH BIAŁEK
    -SZCZYPTA SOLI
    -350 GR DROBNEGO CUKRU
    -125 GR MIELONYCH MIGDAŁÓW
    -125 GR MIELONYCH ORZECHÓW LAKOWYCH
    -2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    SKŁADNIKI NA KREM WANILIOWY:
    -600 ML MLEKA
    -6 ŻÓŁTEK
    -WANILIA LUB CUKIER Z WANILIĄ
    -100 GR CUKRU +30 GR CUKRU DODATKOWEGO
    -30 GR MĄKI PSZENNEJ(3 ŁYŻKI)
    -30 GR MĄKI ZIEMNIACZANEJ (3 ŁYŻKI)
    -250 GR MASŁA W TEMP. POKOJOWEJ
    -LIKIER AMARETTO WEDŁUG UZNANIA
    POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
    -100 GR BIAŁEJ CZEKOLADY
    -200 GR ŚMIETANKI 30%
    -1 ŁYŻECZKA ŻELATYNY
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort esterhazy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -BLACHY DO PIECZENIA LUB TORTOWNICE O ŚR 23.CM WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA ,NARYSOWAĆ NA KAŻDEJ OKRĘG O ŚR 23 CM
  • 2. -W MISIE UBIĆ BIAŁKA Z DODATKIEM SOLI, POD KONIEC UBIJANIA DODAWAĆ CUKIER ŁYŻKA PO ŁYŻCE PO DODANIU CAŁOŚCI CUKRU I DŁUGIM UBIJANIU POWINNA POWSTAĆ BŁYSZCZĄCA SZTYWNA MASA , DODAĆ PRZESIANĄ MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ I LEKKO ZMIKSOWAĆ NASTĘPNIE DODAĆ ZMIELONE MIGDAŁY I ORZECHY LEKKO WYMIESZAĆ
  • TORT ESTERHAZY 3. -MASĘ WYŁOŻYĆ NA PRZYGOTOWANE BLASZKI Z MASĄ NIE WYCHODZIĆ POZA OKRĘGI
  • TORT ESTERHAZY 4. -PIEC W PIEKARNIKU 170-180 ST.Z TERMOOBIEGIEM PIEC OK 25-40 MIN
    -POWINNY WYJŚĆ PŁASKIE CHRUPIĄCE
    WYSTUDZIĆ I JESZCZE CIEPLE ZDJĄĆ Z PAPIERU I PRZEŁOŻYĆ NAJLEPIEJ NA KRATKĘ
    -NAJLEPIEJ PIEC WSZYSTKIE JEDNOCZEŚNIE JA PIEKŁAM 3 I NASTĘPNIE 2
  • TORT ESTERHAZY 5. -W GARNKU ZAGOTOWAĆ 500 ML MLEKA Z WANILIĄ I CUKREM 100 GR
    -W OSOBNYM NACZYNIU ZMIKSOWAĆ 100 ML MLEKA ,ŻÓŁTKA ,OBIE MĄKI NIE MOŻE BYĆ GRUDEK
  • TORT ESTERHAZY 6. -MIESZANKĘ DODA DO WRZĄCEGO MLEKA I ZAGOTOWAĆ JAK BUDYŃ CAŁY CZAS MIESZAJĄC MUSI POWSTAĆ BARDZO GĘSTA MASA
  • 7. -BUDYŃ ODSTAWIĆ DO WYSTUDZENIA ,PRZYKRYWAJĄC FOLIĄ SPOŻYWCZĄ ,FOLIA POWINNA DOTYKAĆ BUDYNIU ABY NIE POWSTAŁ KOŻUCH
  • 8. -MASŁO UMIEŚCIĆ W MISIE UTRZE Z 30 GR CUKRU NA JASNĄ PUSZYSTĄ MASĘ DODAWAĆ BUDYŃ ŁYŻKA PO ŁYŻCE POWOLI UCIERAJĄC NA KONIEC DODAĆ LIKIER
  • 9. -KREM PODZIELIĆ NA 5 CZĘŚCI
    -BLATY BEZOWE UKŁADAĆ NA PATERZE I PRZEKŁADAĆ KREMEM
    -SCHŁODZIĆ OK 2 GODZ W LODÓWCE
    -PO TYM CZASIE PIĄTĄ CZĘŚCIĄ KREMU POSMAROWAĆ BOKI TORTU
  • TORT ESTERHAZY 10. -CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W KĄPIELI WODNEJ DODAJEMY ŚMIETANKĘ MIESZAMY DODAJEMY CIEPŁĄ ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY ,CZEKAMY DO LEKKIEGO STĘŻENIA.WYLEWAMY NA CIASTO,DOWOLNIE DEKORUJEMY

Porady

-ABY UPIEC BEZY MOŻNA WYKORZYSTAĆ BIAŁKA MROŻONE -LIKIER NIE JEST MOCNO ALKOHOLOWY MOŻNA DODAĆ KIELISZEK WÓDKI -JA ZOSTAWIŁAM TROCHĘ MIGDA ŁÓW I ORZECHÓW DO OZDOBY TORTU -ZAMIAST BIAŁEJ POLEWY MOŻNA ZROBIĆ LUKIER

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Migdały Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować