Tort Ciuchcia Tomek

4.5 (194 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

To moja pierwsza ciuchcia w życiu-jeśli ja potrafię to ty również.Pieczeniem ciast i robieniem tortów w stylu angielskim zajmuje się od dawna. Jest to moja pasja i w moje wyroby wkładam cale serce, gdyż jest to coś co naprawdę kocham robić.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • biszkopt :
    6 jaj
    cukier około 0,5 szklanki
    6 łyżekmąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
    szczypta soli.
    forma okrągła 22-24cm


    Krem budyniowy:
    Składniki:
    4 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    6 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    500 g miękkiej margaryny lub masła
    4 łyżki ciemnego kakao

    Wiśnie wydrążone do przełożenia

    Krem maślany pod masę cukrową:
    100 gramów miękkiego masła 82%
    4 łyżki cukru pudru.

    Masa cukrowa 1 kg

    Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    proporcje trzeba podwoić.
    800 g cukru pudru,
    kilka kropel aromatu migdałowego
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort ciuchcia tomek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem 1. Budyń na krem: W szklance mleka wymieszajmąkę z budyniem i kakaem. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostawić do wystudzenia przykryty folią. Po wystudzeniu dodajemy po łyżce budyń do masła.
  • Biszkopt 2. Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek . Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy cukier, a następnie żółtka i mieszamy. Mąki z proszkiem przesiewamy przez sitko dodając po łyżce do masy jajecznej dlikatnie mieszając. Ciasto wykłądamy do formy wyłożonej papierem. Piecz emy w 170-180 st.C przez 30-35 min.
  • Tort z wiśniami 3. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Następnie skrapiamy biszkopt sokiem z wiśni i smarujemy blaty kremem i wiśniami. Tak kolejno składamy cały tort. Schładzamy w lodówce kilka godzin.
  • krem 4. Krem maślany: masło ubij na puszystą masę dodając stopniowo cukier puder i łyżkę soku z cytryny. Gotowym kremem posmaruj dookoła boki i górę tortu. Dobrze wygładź koki aby były gładkie.
  • MASA CUKROWA 5. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą dodaj glukozę i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić więc wstaw ją na chwilkę do mikrofali lub podgrzej w garnuszku na płycie, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
  • MASA CUKROWA CIUCHCIA TOMEK 6. Masę barwimy na potrzebne nam kolory. Pamiętaj,że najwięcej musisz zabarwić niebieskiej masy.
    Rozwałkuj niebieską masę cukrową. Obłóż masą cukrową tort, ścinając nadmiar masy po bokach. Wygładź brzegi i boki ,aby tort był gładki. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort .
  • tory 7. Z brązowej masy zrób tory, a z czarnej delikatne ruloniki tworzące szyny.
  • dekoracja 8. Robimy ozdobne dekoracje z masy cukrowej.
  • MASA CUKROWA CIUCHCIA TOMEK 9. Dzień wcześniej przygotuj sobie ozdoby na tort. np.ciuchcię Tomka.
  • MASA CUKROWA CIUCHCIA TOMEK 10. Pozostaw ciuchcuie przynajmniej na 12 godzin aby przeschła i wtedy połóż na tort.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować