proponuję pyszny karczek w swojskiej marynacie po upieczeniu jest mega soczysty i mięciutki można podać z sałatką lub ziemniaczkami czy kluseczkami polecam....
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-500 gr karczku
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki musztardy
-sól ,pieprz do smaku
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
-2 duże ząbki czosnku
-olej do marynaty
Karczek w marynacie musztardowo-majonezowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-karczek opłukujemy wycieramy do papierowego ręcznika
-kroimy w paski solimy i pieprzymy
-do pojemnika dodajemy musztardę majonez ,paprykę oraz 2-3 łyżki oleju oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wszystko razem mieszamy
-do tak przygotowanej marynaty dodajemy mięso mieszamy i wstawiamy do lodówki na noc l
2.-mięso wraz z marynatą dodajemy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny termoobieg 180 st.
-mięso co pół godziny przewracamy na drugą stronę
-pół godziny przed końcem ściągamy pokrywę aby mięso ładnie się zrumieniło
Komentarze