Tort urodzinowy z biszkoptem i dwoma kremami. Tort z różowym tynkiem i dekoracją z mleka w proszku. Tort zrobiłam na urodziny w rodzinie.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-180 g cukru
-120 g mąki tortowej
-120 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASACZENIE I OWOCE:
-2 puszki Koktajlu owocowego
KREM STRACIATELLA Z OWOCAMI :
-500 ml. śmietanki 36 %
-250 g. serka mascarpone
-25 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-100 g. mlecznej czekolady
-odsączone owoce z 1 puszki
KREM JAGODOWY Z OWOCAMI :
-500 ml. śmietanki 36 %
-250 g. serka mascarpone
-25 g. cukru pudru
-200 ml. frużeliny z jagód
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-odsączone owoce z 1 puszki
MASA DO TYNKU:
-400 g. masła
-400 ml. mleka skondensowanego słodzonego
-czerwony barwnik jadalny
DEKORACJE:
-300 g. masy z mleka w proszku
-barwniki jadalne, czarny i czerwony
Tort dla dziewczynki z myszką miki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
2.Spód ułożyć do rantu i nasączyć częścią soku z puszek.
3.krem 1- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem i pudrem, ubić do puszystego. Potem dolewać lekko ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę i wymieszać szpatułką, ale nie za długo. Wylać do tortownicy, lecz trochę zostawić.
4.Rozrzucić odsączone owoce z jednej puszki.
5.Przykryć owoce resztą kremu i rozsmarować.
6.Ułożyć środkowy blat biszkoptowy i nasączyć częścią soku z owoców.
7.krem 2- Postąpić podobnie jak z 1 kremem. Mus jagodowy dodać po ubiciu śmietanki z serkiem. Wyłożyć do tortownicy, podobnie jak poprzedni, trochę zostawiając.
8.Rozrzucić owoce z drugiej puszki.
9.Przykryć resztą kremu i rozsmarować.
10.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić tort kilka godzin, najlepiej całą noc.
11.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia.
12.Przykryć paterą i odwrócić tort do ''góry nogami''. Góra będzie równiejsza.
13.tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując, dolewać mleka z puszki. Na koniec zafarbować czerwonym barwnikiem jadalnym. Cały tort posmarować 1/3 masy, wygładzić i na trochę schłodzić.
14.Ponownie posmarować tort ale grubiej i wygładzić. Ząbkowaną szpatułką zrobić wzorek wokół tortu. Trochę masy zostawić na rozetki.
Tort schłodzić.
15.dekoracje- Masę podzielić na 3 części i zafarbować na czarno i różowo. Jedna zostawić białą. Najpierw narysować wzór Myszki Miki. Czarną masę rozwałkować, odrysować myszkę i wyciąć.
16.Z wzoru powycinać resztę elementów, odrysować na innej masie i wyciąć. Zrobić też inne dekoracje i napis. Dekoracje można wykonać parę dni wcześniej.
17.Ułożyć dekoracje z masy i zrobić rozetki wokół tortu na górze i dole. Tort przechowywać w lodówce, kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze