Tort urodzinowy dla sportowca. Tort z kremem truflowym i z kremem z owoców tropikalnych. Tort udekorowany polewą drip-cake i ozdobami z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla wnuka na przyjęcie urodzinowe.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-5 jajek
-150 g cukru
-100 g mąki tortowej
-100 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE I MUS DO KREMU:
-sok z koktajlu owocowego
KREM OWOCOWY:
-500 ml. śmietanki 36 %
-250 g. serka mascarpone
-25 g. cukru pudru
-1 puszka Cocktail tropical (tj.300 g. musu)
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
GALARETKI:
-1/2 galaretki truskawkowej
-1/2 szklanki wody
-ok.50 ml. musu z truskawek
KREM TRUFLOWY:
-500 ml. śmietanki 36 %
-250 g. serka mascarpone
-25 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-200 g, czekoladek Trufli
KREM MILKY WAY:
-300 g. masła
-300 ml. mleka skondensowanego słodzonego
-50 g. mleka w proszku
Tort na 20 urodziny dla bramkarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 25 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 23 cm.
2.Spód ułożyć do rantu i nasączyć częścią soku z puszki.
3.krem 1-Owoce z puszki odsączyć i przetrzeć przez sitko albo rozdrobnić blenderem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem i pudrem, ubić do puszystego. Następnie dodawać porcjami mus i ubić. Potem dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy, lecz trochę zostawić.
4.galaretki- Ja wykorzystałam kilka galaretek z poprzedniego przepisu i tu powkładałam. To znaczy, rozpuściłam galaretkę w gorącej wodzie i z musem truskawkowym. Po ostygnięciu ponalewałam do maty silikonowej na babeczki.
5.Resztę kremu, rozsmarować na galaretkach.
6.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
7.Nasączyć ten 2 blat mocniej a 3 mniej.
8.krem 2-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym, że pokrojone czekoladki wmieszać na sam koniec. Krem wylać do tortownicy.
9.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i tort schłodzić najlepiej na całą noc w lodówce.
10.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia. Przykryć paterą i odwrócić tort do ''góry nogami''. Góra będzie równiejsza.
11.tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując, dolewać mleko i dodać mleko w proszku. Cały tort posmarować połową masy, wygładzić i na trochę schłodzić.
12.Ponownie posmarować tort i wygładzić. Trochę zostawić masy i zafarbować na zielono. Będzie na rozetki i na kleksy wokół tortu. Kleksy zielonej masy porozkładać na boku tortu. Ponownie wygładzić i na dole tortu zrobić rozetki.
13.drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Dodać barwnik i dobrze wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego, przelać do buteleczki z dzióbkiem. Polać kraj tortu, tak żeby polewa spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.
Komentarze